Twee nichten van de bij de ramp omgekomen Belgische militair René Jacques leggen bloemen neer bij het monument tijdens de zeventigste herdenking van de ramp.
Volledig scherm
Twee nichten van de bij de ramp omgekomen Belgische militair René Jacques leggen bloemen neer bij het monument tijdens de zeventigste herdenking van de ramp. © Ron Magielse/het fotoburo

Herdenking ramp met Rhenus 127 in Willemstad: 'Mijn vader zat op dat schip. Hij werd gered' (video)

WILLEMSTAD - Onder grote belangstelling is maandag in Willemstad de ramp met binnenvaartschip Rhenus 127 voor de zeventigste keer herdacht. Op 30 mei 1940 voer het schip vol Belgische krijgsgevangen over een magnetische mijn op het Hollandsch Diep. 167 jonge Belgische militairen kwamen daarbij om. De herdenking begon bij het monument bij het Mauritshuis, waar een krans werd gelegd. Daarna trok een stoet vol vlaggendragers richting het Arsenaal.

Bekijk de video van de plechtige herdenking.

Onder hen Gerrit de Causmaecker, die meeloopt voor zijn vader. „Mijn vader, Albert, zat op het schip”, vertelt hij. „Hij is gered. Hij was toen 21 jaar oud. Ik heb geen idee hoe hij is gered. Als ik ernaar vroeg, kreeg hij tranen in zijn ogen. Hij zei er niks over. Hij is ook een aantal keer bij deze herdenking geweest. In 1991 is hij overleden.”

Lees dinsdag meer in BN DeStem