Volledig scherm
Bestuursleden van heemkundekring Die Overdraghe hier aan het werk in hun tentoonstellingsruimte naast het Vlasserij- en Suikermuseum. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Heemkundekring Die Overdraghe uit Klundert zoekt weer onderdak

KLUNDERT - Voor de achtste keer in zijn 44-jarig bestaan moet heemkundekring Die Overdraghe uit Klundert op zoek naar een nieuw onderkomen. Het huidige, naast het Vlasserij en Suiker Museum, voldoet niet meer.

Het bestuur van Die Overdraghe zou het liefst naar het stadhuis van Klundert verkassen. Binnenkort wordt daarover gesproken met het gemeentebestuur.

Twee ontwikkelingen spelen een rol aan de Stoofdijk. Aan de ene kant is het bestuur van Die Overdraghe niet tevreden over de huisvesting in de voormalige gemeenteloods. ,,Het is niet representatief", zegt voorzitter Kees Hendrikx van de heemkundekring. ,,Verder kunnen we niet ventileren en is het gebouw te vochtig. De cv-ketel is kapot en er lopen muizen. En er is geen toilet."

De heemkunderuimte hoort bij het Vlasserij en Suiker Museum. ,,Wij zouden eerst in het Vlasserijmuseum komen. Toen het suikergedeelte erbij kwam, was er geen plaats meer voor ons en zijn we in deze loods getrokken", zegt Hendrikx. Volgens de voorzitter mag het museum van de grote schuur gebruikmaken onder de voorwaarde dat ze voor huisvesting van Die Overdraghe zorgt. 

De andere ontwikkeling is dat het museum de ruimte nodig heeft. ,,We willen er landbouwmachines gaan restaureren en tentoonstellen", zegt vicevoorzitter Jos Huijbrechts van het museum. ,,We gaan er als museum aan meewerken een andere ruimte te vinden voor de heemkundekring. Maar ik kom uit Wouw. Ik weet niet wat er in Klundert beschikbaar is."

Het museumbestuur is ook van mening dat de loods geen passende ruimte voor Die Overdraghe is. Huijbrechts: ,,De heemkundekring heeft de problemen al zelf aangedragen." Hij verbreedt zijn blijkveld en zegt: ,,Als je ziet hoe de heemkunde er in Willemstad bijzit. Of in Zevenbergen." In Willemstad maakt de heemkundegroep gebruik van het Mauritshuis en in Zevenbergen van de boerderij naast theater De Schuur.

Maar het beleid van de gemeente is dat ze niet de huisvesting van verenigingen verzorgt. Maar met verwijzingen naar Willemstad en Zevenbergen in de hand, heeft Die Overdraghe toch een afspraak met de gemeente af kunnen dwingen. Hendrikx relativeert: ,,Eigenlijk komt het ons niet zo heel slecht uit dat het museum van ons af wil."