Volledig scherm
Ferdinand van den Oever, directeur havenbedrijf Moerdijk. Pix4Profs/René Schotanus © Pix4Profs/René Schotanus

Havenbedrijf Rotterdam stapt niet met aandelen in Havenbedrijf Moerdijk

MOERDIJK - Het Havenbedrijf Rotterdam neemt geen aandelen in het Havenbedrijf Moerdijk. Een aandelentransactie tussen de ondernemingen is op dit moment nog niet haalbaar. De samenwerking wordt echter wel onverminderd voortgezet. 

De beide havens werken al op tal van gebieden samen en er zit ook zeker een meerwaarde in samenwerking op nog meer terreinen, zoals verduurzaming en digitalisering. Samenwerking op commercieel vlak blijkt echter nog een stap te ver. Rotterdam wilde in dat geval, om de financiële eigen positie veilig te stellen, aandelen in het Havenbedrijf Moerdijk. 

Quote

De wijze van financie­ring van beide havenbe­drij­ven is nu nog te verschil­lend.

Ferdinand van den Oever, Directeur Havenbedrijf Moerdijk

Dat lukt op dit moment nog niet. De reden is dat de wijze van financiering van beide havenbedrijven nu nog te verschillend is, licht directeur Ferdinand van den Oever van het Havenbedrijf Moerdijk toe. Rotterdam is een NV die niet afhankelijk is van garanties van overheden voor zijn financiering. Moerdijk, dat de provincie en de gemeente als aandeelhouders heeft, is dat nu nog wel. Rotterdam zou, als de ‘deal’ door was gegaan, de derde aandeelhouder van het Havenbedrijf Moerdijk zijn geworden.  

De beide havens werken al op tal van gebieden samen. Zo rekent Rotterdam bijvoorbeeld de zeehavengelden af voor de schepen die in Moerdijk aanmeren. Ook op logistiek gebied zijn beide havens behoorlijk verweven. De twee zeehavens staan de komende jaren voor grote uitdagingen, onder meer op gebied van verduurzaming en digitalisering, waarbij samenwerking winst oplevert.

Havenstrategie

In de Havenstrategie Moerdijk 2030, vastgesteld in juli 2014, hebben de gemeente, de provincie en het toenmalige havenschap Moerdijk de ambitie vastgelegd om Moerdijk voor 2030 te ontwikkelen tot het belangrijkste haven- en industriecomplex voor duurzame logistiek, chemie en procesindustrie in de Vlaams-Nederlandse Delta. Het Havenbedrijf verzelfstandigde op 1 januari 2017. Vanuit de gedachte dat de professionalisering op die wijze verder vorm kon krijgen en een aandeelhouder zou kunnen toetreden. ,,We werken verder aan het realiseren van onze ambitie, maar met een samenwerkingspartner zou het tempo hoger kunnen liggen”, zegt Van den Oever.

Het Havenbedrijf blijft ondertussen bezig de eigen positie te versterken. Van den Oever: ,,Ik heb met onze Raad van Commissarissen afgesproken dat we in juni eens de hei op gaan om te kijken hoe we verder kunnen anticiperen op de grote trends en ontwikkelingen.” Mocht in de toekomst alsnog een nieuwe aandeelhouder toetreden, dan wordt de gemeenteraad van Moerdijk daarover geïnformeerd.    

Quote

Ik ben blij dat de toegevoeg­de waarde van samenwer­king voor iedereen als een paal boven water staat.

Thomas Zwiers, Wethouder gemeente Moerdijk.

,,Alle partijen zien het nut van samenwerking. Maar het bleek nu niet het geschikte moment om die samenwerking te formaliseren in de vorm van een aandelentransactie", reageert wethouder Thomas Zwiers van de gemeente Moerdijk. ,,Ik ben blij dat de toegevoegde waarde van samenwerking voor iedereen als een paal boven water staat. En ik ben ervan overtuigd dat we ook zonder aandelentransactie de samenwerking verder gaan uitbouwen.”