Haven Zevenbergen: open graven of niet? Dit vinden een voor- en tegenstander

VideoZEVENBERGEN - Die haven: open graven of niet? Een voorstander en tegenstander aan het woord. 

Voorstander van open graven haven Zevenbergen Ton Santbergen: ‘Het water brengt sfeer’

Volledig scherm
Ton Santbergen. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Ton Santbergen (57) woont aan het haventracé in Zevenbergen. ,,Water voor de deur? Het lijkt me geweldig!”

Ja, van geboren en getogen Zevenbergenaar Santbergen mag het graafwerk vandaag nog beginnen. ,,Het ziet er nu niet uit. Het water brengt sfeer in het centrum. Kijk maar naar steden als Amsterdam en Utrecht. Al zou het wel leuk zijn als er bootjes doorheen konden varen. Dat alles aan de kant van wat in de volksmond de ‘frietchinees heet, is dicht gebouwd, is een grote fout geweest bij het dempen van de haven in de jaren zeventig.”

Quote

De haven kost veel geld, maar het grootste deel komt niet van de gemeente, maar van andere partijen

Ton Santbergen, inwoner Zevenbergei

Te lang is er niks gebeurd in het Zevenbergse centrum, vindt hij. Meer sfeer is goed voor de lokale middenstand, ook de komst van een extra supermarkt als onderdeel van het omvangrijke Centrumplan, juicht Santbergen daarom toe. Want het trekt mensen naar het centrum. ,,De haven kost veel geld, maar het grootste deel komt niet van de gemeente, maar van andere partijen. De gemeente betaalt de herinrichting en dat is iets dat sowieso had moeten gebeuren. En dat het nu meer kost, is niet vreemd. De kosten zijn gestegen en trouwens, welk infrastructureel werk in ons land blijft wel binnen het budget?”

De haven gaf vroeger flink wat overlast. ,,Het was soms een vuilnisbelt”, weet Santbergen. Daar is hij nu niet bang  voor. ,,Er komt meer stroming dan vroeger, maar de tijdgeest als het gaat om milieu is nu heel anders dan toen.”

Poll

Een haven met water is een aanwinst voor Zevenbergen en mag daarom best wat meer kosten

  • Eens (32%)
  • Oneens (68%)
3192 stemmen

Tegenstander van open graven haven Zevenbergen Ton Hendriks: ‘Water haalt charme weg’

Het water terug in de Zevenbergse haven? Nee, dank u wel, meent Ton Hendriks (78). ,,Het haalt de charme van het centrum weg.”

De geboren Rotterdam woont sinds 1974 in Zevenbergen, net na het dempen van de haven. Veel te lang is er niks aan het centrum gedaan, zegt hij. ,,Het is vies, vuil en verpauperd. Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren.”

Volledig scherm
Ton Hendriks. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer
Quote

Er kan een schitteren­de wandelpro­me­na­de komen

Ton Hendriks, Inwoner van Zevenbergen

Oud-wethouder Ada Grootenboer vertelde hem eens over een plan voor de haven dat doet denken aan de Ramblas in Barcelona. ,,Daar is niks van terechtgekomen.”

Toch houdt hij staande dat het idee niet zo slecht is. Als er meer zoet water naar de regio moet komen, kan dat volgens Hendriks via duikers prima onder het haventracé door worden geleid. ,,Erboven kan een schitterende wandelpromenade komen. Een plek met speeltjes voor kinderen, met bankjes en tafeltjes voor ouderen en terrassen voor de horeca. Dan zijn we een stuk goedkoper uit. Nu geven we veel geld uit aan een waterbak, aan een haven die eigenlijk geen haven mag worden genoemd.”

Het geld kan in Zevenbergen wel beter worden besteed, vindt Hendriks. ,,Ik denk aan een goed zwembad of een sporthal.”

Het graven van de haven valt 4,5 miljoen euro duurder uit, zo werd vorige week bekend. Hendriks verwacht niet dat de stekker nog uit het project wordt getrokken. Daar is het in zijn ogen al te laat voor. ,,De contracten zijn getekend.”

  1. Dag van de Match in Zevenbergen: ‘werk heeft zo’n toegevoegde waarde’

    Dag van de Match in Zevenber­gen: ‘werk heeft zo’n toegevoeg­de waarde’

    ZEVENBERGEN/ROOSENDAAL - Solliciteren is voor veel mensen moeilijk, omdat ze bijvoorbeeld een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. In het kader van De Dag van de Match, georganiseerd door WSP West-Brabant, werd in Hotel de Borgh in Zevenbergen een ‘prettig gesprek’ gehouden. Werkzoekenden en werkgevers gingen met elkaar in gesprek. Niet met een cv om te laten zien wat ze in huis hebben, maar door elkaar echt te leren kennen.