Volledig scherm
Haringen gedijen goed in zout en brak water. © Ankie Kop

Haringvliet kan feest worden voor de natuur

boswachterscolumnNu de sluizen weer regelmatig open zullen gaan, zullen vissen weer de paaigebieden intrekken.

Soms word ik blij als ik de krant opensla. Afgelopen vrijdag was zo'n moment, want ik las iets over haringen. Nee, niet over de haring uit het vuistje met veel uitjes waar ikzelf enorm fan van ben, maar in BN De Stem stond een artikel met de titel 'Haringvlietsluizen na 47 jaar open: een historisch moment'. Dat maakte mij dus blij, want nu kan de biodiversiteit van het Haringvliet weer enorm toenemen en kunnen soorten trekvissen ons land weer stroomopwaarts onze rivieren gaan bevolken.

Meest voorkomend

Wat heeft dit alles dan met haringen te maken? De haring is een vissoort die het meest voorkomt van alle vissoorten in de wereld. Ze kunnen dan ook bijna overal in zeewater voorkomen, maar kunnen ook tegen lage zoutgehaltes en dus gedijen ze ook in brak water. Betekent dat ook meteen dat ze direct door de sluizen ons Haringvliet binnentrekken. Nee, dat denk ik voorlopig nog niet, maar het zou in de toekomst wel kunnen.

Trekvissen

Maar nu zijn eerst andere vissen aan de beurt, zoals de zalm en de steur. Deze trekvissen staan volgens mij al langer te popelen om onze rivieren op te trekken naar hun paaigebieden. Toch zal er eerst wat meer gedaan moeten worden aan de droogte, want afgelopen vrijdag konden de sluizen niet eens echt open vanwege de lage waterstand in onze rivieren. 

De zomer van 2018 heeft ons wel doen beseffen dat we met z'n allen nog harder moeten gaan werken om niet geheel te verdrogen. Dus niet enkel de waterschappen en de politiek, maar ook elke burger kan zijn druppels bijdragen tegen de verdroging.

Nog even terug naar mijn blijheid, want het Haringvliet gaat nu niet alleen maar een brakwatervliet worden, maar ook de dynamiek van de zee gaat een rol spelen. Het wordt een feest voor zeldzame vissen, trekvissen, vogels en al het leven dat daarbij hoort.

Volledig scherm
Frans Kapteijns, boswachter in de Kampina Archieffoto Marc Bolsius © Marc Bolsius
  1. Schuilen in een bushokje tijdens de optocht van Snerkersdurp

    Schuilen in een bushokje tijdens de optocht van Snerkers­durp

    SNERKENSDURP - ,,We vonden dat we iets moesten gaan doen voor het carnaval hier in het dorp," zegt een van de leden van CV Bende Mal. Een grote groep carnavalsvierders die gistermiddag voor de eerst meededen aan de carnavalsoptocht van het Snerkensdurp (Zevenbergschen Hoek). ,,Daarom hebben we met vrienden en familie een groep opgericht om mee te doen aan de optocht. De kleintjes in een karretje en wij er allemaal voor, naast en erachter."