Volledig scherm
De stand van zaken bij de maquette van het nieuwe centrum van Zevenbergen. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Groot financieel probleem dreigt voor opengraven haven Zevenbergen: 'Dit is waar we bang voor waren'

MOERDIJK - De Moerdijkse politiek is verrast, teleurgesteld en noemt het 'heel vervelend' dat een groot financieel probleem dreigt voor het opengraven van de haven in Zevenbergen.  ,,Ik houd mijn hart vast", zegt Pauline Joosten van Moerdijk Lokaal. ,,Dit is pas het begin."

Aannemerscombinatie Van den Herik/Colijn/Rasenberg zegt 3 miljoen extra nodig te hebben voor de klus die is aangenomen voor 20 miljoen. Moerdijk Lokaal is 'gigantisch teleurgesteld'. ,,Dit is waar we bang voor waren", stelt Joosten die zegt regelmatig gevraagd te hebben om inzage in de financiële risico's . ,,Nooit gekregen. Nou, nu hebben we ze." Een weg terug is er volgens de partij niet. ,,De aanpak van het college, het werk wel op 1 oktober starten, is de meest verstandige manier." 

Risico

De VVD wil het juridisch laten uitzoeken. ,,Wie draagt het risico, de aannemer of de opdrachtgever?", vraagt Danny Dingemans zich af. ,,Samen met de provincies Noord-Brabant en Zeeland en het waterschap Brabantse Delta, die het grootste deel van het project betalen, moet naar een goede oplossing worden gezocht."

Burger Belangen Moerdijk (BBM) wil het project terugleggen bij het Rijk. ,,De gemeente heeft niet de juridische kennis om het goed te leiden", stelt Wim de Pijper.Het project mag van BBM  worden afgeblazen en zo denkt Bert Schreuders van de ChristenUnie er ook over. ,,Er zijn zoveel onzekerheden. Een behoorlijke financiële overschrijding dreigt. We zijn hier behoorlijk van geschrokken", stelt Schreuders. ,,Het echte werk moet nog beginnen, wat staat ons nog te wachten?"

Afblazen is voor het CDA geen optie. ,,Het is een heel groot project, dan kun je dit verwachten", zegt Marian van Eersel. ,,We blijven het proces kritisch volgen en willen de aanbesteding zeker evalueren." 

Paniekvoetbal

Onafhankelijk Moerdijk toont zich ook verrast. ,,Dit hadden we niet zien aankomen", stelt Hans van Brenkelen. ,,We moeten zo dicht mogelijk bij het contract blijven en dus stevig onderhandelen", meent van Brenkelen. ,,Het kan  niet zo zijn dat we extra kosten voor het centrumplan moeten verhalen op inwoners van de gemeente Moerdijk."

Mieke Pistorius (PvdA) wil vooral geen paniekvoetbal. ,,Dit grote en unieke project neemt nu eenmaal risico's met zich mee. We moeten met de aannemer en experts zoeken naar oplossingen", stelt Pistorius die oppert dat er wellicht ook ergens in het project voordeel te halen valt.