Groep 8 van Fijnaartse Kennedyschool rouwt om kastanje: ‘Hij verdient een mooi afscheid’

VideoFIJNAART - Minstens zo oud als de school - ruim 50 jaar - moet hij zijn geweest, maar door ziekte moest hij om. Dus hielden leerlingen van groep 8 van de Kennedyschool in Fijnaart maandagochtend een herdenkingsceremonie voor hun geliefde dikke kastanje, die afgelopen zaterdag met het akelige gesnerp van een kettingzaag zijn einde vond.

De herdenking was een idee van Casper Julian Wagenaar (11), die met een korte speech de minuut stilte inluidde. Met zijn klasgenoten vormde hij een kring rond de achtergebleven stronk. ,,Ik vond dat hij een mooi afscheid verdiende. Hij stond er al zó lang. Het was toch een beetje een historisch moment”, vertelt hij. ,,Als je in de klas zat, keek je vaak vanzelf naar buiten, naar die boom. En als we verstoppertje speelden, ging je erachter schuilen, zodat je niet gezien werd.”

Kaal

Bovendien namen jaarlijks groep-8-leerlingen die naar de brugklas gaan afscheid rond de boom. Aan die traditie komt nu een eind. Maar de boom kwam al een tijdje niet meer in blad en zat onder de zwammen. Zo'n zwakke, maar grote boom dicht op een schoolgebouw, dat zou bij een flinke storm gevaarlijk worden. ,,Maar nu is het plein maar kaal, vind ik. Ik hoop dat er een mooie boom voor terugkomt.”

Dat hoopt de schooldirectie ook, maar een volgroeide boom is duur, zegt directeur Marieke Verhulst. ,,Misschien is er iets mogelijk met herplanting vanuit de gemeente, of staat er een lieve sponsor op. We willen voor de zomer in ieder geval een tijdelijke oplossing hebben, omdat er nu helemaal geen schaduw meer op het schoolplein is.”

Volledig scherm
Groep 8 van de Kennedyschool in Fijnaart hield maandagochtend een herdenking voor de omgezaagde kastanje op het schoolplein. © Joyce Venix-Bom & Robin Frijters