Volledig scherm
Links een foto van mogelijk Ton en Jannie. Rechts Ilias Georgiadis met Maria en haar broer Kosta. © Privefoto's

Griekse Maria Georgiadoe zoekt halfbroer of -zus en het spoor leidt naar... Moerdijk

ADRES ONBEKEND - 'Heb ik een halfzus of -broer?' Met die vraag loopt de Griekse Maria Georgiadoe (53) uit Gorinchem al jaren rond. Ze trok de stoute schoenen aan en benaderde het radioprogramma Adres Onbekend van de KRO-NCRV. Afgelopen zondag was de live-uitzending, maar Georgiadoe heeft nog geen antwoord gekregen op haar vraag.

De zoektocht van de Gorinchemse begint in Dordrecht, waar de vader van Georgiadoe, Ilias Georgiadis, in 1964 vanuit Griekenland als eerste van het gezin naartoe verhuisde om een toekomst op te bouwen. Zijn zwangere vrouw en de kleine Maria zouden hem later volgen. Ilias ging aan het werk bij de fabriek Penn & Bauduin en was toen 24 jaar.

Pension
,,Mijn moeder vertelde me flink wat jaren geleden dat hij daar zou zijn vreemdgegaan en dat het resultaat daarvan een kind zou zijn," legt Georgiadoe uit. ,,Mijn vader ontkent het, maar het verhaal heeft me nooit losgelaten. Het is nu de hoogste tijd om te achterhalen of ik nog ergens een halfbroer of -zus heb rondlopen."

Zoals veel migranten in die tijd kwam Ilias in een pension terecht. ,,We zijn erachter dat dat pension aan de Wijnstraat 111 in Dordrecht moet hebben gezeten", vertelt Georgiadoe.

Vreemdgaan
Het verhaal gaat dat de moeder van het kind de eigenares van het pension is. Zij had al een relatie. ,,Omdat zowel mijn vader als zij vreemdging, vind ik het best spannend wat deze zoektocht allemaal teweegbrengt. Ik heb geen idee wat ik allemaal oprakel."

Ook haar eigen moeder is niet enthousiast over de actie, maar dat weerhoudt Georgiadoe er niet van om door te gaan. ,,Ik heb altijd al het gevoel gehad dat er iets niet klopt en ik ben supernieuwsgierig. Dat ik ging zoeken kwam dus voor niemand als een verrassing."

Tijdens de uitzending van Adres Onbekend kwam naar voren dat de eigenaren van het pension aan de Wijnstraat mogelijk Ton en Jannie heten en uit Moerdijk komen. De achternamen van de man en vrouw werden helaas niet duidelijk. Ook blijkt dat Ilias goed om ging met de Ton, de man van Jannie.

Dna-test
De Gorinchemse sluit niet uit dat ze haar vader nog eens flink aan de tand zal voelen. ,,Hij zal het waarschijnlijk weer ontkennen. Maar waar rook is, is vuur, zeg ik altijd."

Daarnaast bevestigt een goede vriend van haar vader het verhaal. ,,Mocht het uiteindelijk zo zijn dat ik een halfbroer of -zus heb dan zou ik daar heel blij mee zijn. Toch zou ik ondanks mijn enthousiasme een dna-test willen doen na al die geheimzinnigheid."

Op adresonbekend.nl staat meer informatie en wie tips heeft kan bellen naar tel. 0800 30 30 300 of een e-mail sturen naar: zoeken@adres­onbekend.nl.