Volledig scherm
Het net nieuwe terras van café-restaurant Tumi's in Zevenbergen moet weg. Het zou niet passen bij de plannen voor de nieuwe haven. In beeld Eric Roodmeijer. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Gloednieuwe terras van Tumi's in Zevenbergen moet weg

ZEVENBERGEN - Tumi's Grand Café & Restaurant in Zevenbergen moet het nieuwe terras weghalen van de gemeente. Reden is volgens de gemeente het werk aan de Zuidhaven. Maar dat karwei begint pas na de zomer.

Ondernemer Miranda Kallenberg kan het bij de koffie op het nieuwe terras nog niet geloven. Afgelopen donderdag kwam een handhavingsambtenaar naar het café-restaurant aan de Zuidhaven 13. Tijdens de montage van letterlijk de laatste plank van het nieuwe vlonderterras dook de BOA ineens op. 'Dit is een bouwwerk en omdat daarvoor geen vergunning is aangevraagd moet het weg. Stop met bouwen', zei de handhavingsambtenaar volgens Kallenberg.

Quote

We zoeken overleg. Anders moeten we juridische stappen ondernemen

Miranda Kalleberg, uitbater

,,We hebben een terrasvergunning", reageerde Kallenberg. ,,Maar de ambtenaar zei dat we een speciale vergunning moesten aanvragen. Ik vroeg hem sinds wanneer een zwevend terras een bouwwerk is. In de daarop volgende discussie vernam ik dat het aanvragen van een bouwvergunning sowieso geen zin meer had. Pal voor onze zaak beginnen namelijk straks de werkzaamheden voor de nieuwe haven. Maar wat is straks? Ze beginnen hier ver na de zomer met het uitgraven, een tiental meters bij ons vandaan, en daarna komen ze voor het straatwerk bij ons. Dat duurt nog maanden. Maar ondertussen mogen we tijdens de zomer geen nieuw terras hebben."

Voorbereidingen

De gemeente bevestigt bovenstaande. Ook onderstreept woordvoerder Mirjam Bijleveld dat de werkzaamheden pas na de zomer zullen starten. ,,Wel zullen er in de komende maanden voorbereidingen worden getroffen", laat ze weten. ,,Helaas heb ik gisteren niet kunnen achterhalen of de vergunning niet verstrekt wordt vanwege het aanstaande havenwerk."

Investering

Het oude straatterras bezorgt Kallenberg vanaf de opening in 2013 alsmaar meer zorgen. ,,Veel tegels lagen schots en scheef. Verder ziet onze directe omgeving vanwege twee containers en de slechte groenvoorziening er niet representatief uit. In combinatie met de komende werkzaamheden besloten we in dit nieuw terras te investeren", aldus Kallenberg.

Kallenberg verwacht snel een bericht van de gemeente. ,,De gemeente staat welwillend tegenover de initiatieven om het centrum tijdens de werkzaamheden aantrekkelijk te houden. We bekijken dus graag wat de mogelijkheden zijn voor Tumi's", aldus Bijleveld. Gisteren gingen de werkzaamheden aan het terras door ,,Uiteraard zoeken we met de gemeente het overleg", aldus Kallenberg. ,,Anders zijn we genoodzaakt juridische stappen te nemen."