Getuige zag vliegtuigcrash Willemstad voor haar ogen gebeuren: ‘Ik had meteen het idee: dit is helemaal fout’

WILLEMSTAD - Joyce Lodders, die in het buitengebied van Willemstad woont, wandelde vrijdagmiddag met haar honden door een boomgaard in de polder en zag het vliegtuig voor haar ogen crashen. ,,Ik had meteen het idee: dit is helemaal fout", aldus een geschrokken Lodders.

Lodders genoot met haar twee honden van een wandeling, toen boven haar hoofd de twee historische vliegtuigen verschenen. ,,Ze waren een showtje aan het geven. Dat doen ze hier regelmatig, omdat het een dun bevolkt gebied is. Meestal zijn ze met z'n drieën, maar nu waren ze met z'n tweeën. Het was mooi om te zien, het zonnetje kwam net door, ik was aan het genieten.”

Quote

Ze vlogen een paar keer op elkaar af, zoals ze vaker doen. Vlak voor ze elkaar raken draaien ze dan allebei een andere kant op. Alleen ging het deze keer niet goed.

Joyce Lodders, getuige

Tot het moment dat beide vliegtuigen op elkaar af vlogen. ,,Ze vlogen een paar keer op elkaar af, zoals ze vaker doen. Vlak voor ze elkaar raken draaien ze dan allebei een andere kant op. Alleen ging het deze keer niet goed. Ze raakten elkaar. Ik zag meteen dat het niet goed ging, een van de vliegtuigjes was meteen achter de bomen verdwenen. Het ging echt heel snel, binnen een seconde of zo was het gebeurd. Het andere vliegtuigje kon uitwijken en een noodlanding maken.”

Stilte 

Het eerste wat ze deed was het alarmnummer bellen, om vervolgens naar de rampplek te rennen. Daar aangekomen zag ze dat een ander stel ook al ter plaatse was. ,,We kwamen ongeveer tegelijk aan. Het vliegtuigje lag op z'n kop. De man van het stel ging kijken. Er was stilte. Het was meteen duidelijk dat er niets meer aan te doen was.”

Lodders ging daarop meteen op zoek naar het andere vliegtuig. ,,Ik zei: er is er nog een. Het bleek dat een boer die in de buurt aan het werk was daar al bij was. De overlevende van dat vliegtuigje zei: ik snap niet dat we er zo uit zijn gekomen.”

Quote

Het was zo'n prachtige dag, dat die zo dramatisch moest eindigen.

Joyce Lodders, getuige

De hulpdiensten waren heel snel ter plaatse, vertelt Lodders, die zelf slachtofferhulp aangeboden kreeg. ,,Ik ben erg geschrokken, maar het gaat nu wel goed met me. Het was zo'n prachtige dag. Dat die zo dramatisch moest eindigen.”

Volledig scherm
Vliegtuigcrash Willemstad botsing met twee sportvliegtuigen © Qphoto
 1. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.
 2. Ik ben echt klaar met dit kabinet
  Geef uw mening

  Ik ben echt klaar met dit kabinet

  Als alles volgens planning verloopt, gaan we in Nederland in maart 2021 weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat duurt dus nog bijna anderhalf jaar. Ondertussen is wel duidelijk geworden dat heel wat mensen in dit land ontevreden zijn, boos ook. Het huidige kabinet, Rutte III, lijkt vandaag de dag vooral druk met brandjes blussen, van woedende boeren tot boze docenten. Wordt het niet tijd voor een frisse wind? Of moet kabinet Rutte III de vier jaar vol maken?