Volledig scherm
Dorsen bij Klundert. De foto is gemaakt met een drone. © Gerbert Kannekens

Gerbert Kannekens uit Klundert maakt foto's met drones: 'geeft een kick om dingen vanuit ander perspectief te zien'

KLUNDERT - Gerbert Kannekens (44) uit Klundert heeft de dorpen en steden in zijn omgeving al talloze keren vanuit de lucht bekeken en vastgelegd. Hij begon in 2013 met een kleine drone die voornamelijk bestond uit piepschuim en een klein cameraatje had. Nu heeft hij drie flinke drones en maakt hij foto's in opdracht van gemeentes, bedrijven en makelaars.

Zijn favoriete plek om vanuit de lucht foto's te maken? ,,Willemstad is altijd herkenbaar met de contouren van de vesting, al heb ik daar in de afgelopen jaren zoveel foto's gemaakt. Als ik ergens buiten mijn regio kom, probeer ik ook een vlucht te maken als het mooi weer is."

Europese wetgeving

In de afgelopen jaren zijn de wetten omtrent drones aangescherpt. ,,Vooral hobbyisten letten niet zo op de regels", zegt hij. ,,Je mag niet hoger dan 120 meter en niet boven bebouwing vliegen. Volgend jaar komt er een Europese wetgeving voor, dan wordt het weer anders. Ik hou me altijd aan de regels, heb er geen last van. Misschien in commercieel opzicht omdat er bedrijven of hobbyisten zijn die opdrachten aannemen die ze volgens de wet niet mogen doen. Als het niet mag, doe ik het niet.”

Om in de bebouwde kom toch foto's te mogen maken, heeft hij een mast gekocht. ,,Die kan ik tot twaalf meter uitschuiven zodat ik foto's van bovenaf kan maken waar het met een drone niet toegestaan is. Zo heb ik afgelopen jaar op kerstavond in de buurt van Bergen op Zoom opnames gemaakt van het neerzetten van de kaarsjes bij oorlogsgraven."

Monteur bij snoepfabriek

Hoewel hij vaak betaalde opdrachten krijgt van bedrijven, gemeentes en makelaars heeft hij nog steeds een vaste baan als monteur bij een snoepfabriek. ,,Al ben ik wel bezig om te kijken of ik parttime kan werken zodat ik meer tijd heb voor de dronefoto's. Dat is toch lastig. Ik heb wisselende diensten en kan niet zomaar vrij nemen. Dat is wel nodig bij het dronevliegen, want je bent afhankelijk van het weer. Het afgelopen jaar ben ik me meer gaan richten op het genieten van mijn hobby. Rondrijden in de streek en voor de lol vliegen, kwam ik vaak niet aan toe. Ik focus me minder op mijn bedrijf van de grond krijgen. Het geeft zo'n kick om dingen van een ander perspectief te kunnen bekijken."