Volledig scherm
ATM Moerdijk, gezien vanaf het Hollandsch Diep. © Henk den Ridder

GenX-houdende stoffen in afvalwater van ATM aangetroffen

Henk den Ridder

Moerdijk

Bij een controle van het afvalwater van de Moerdijkse afvalverwerker ATM is het waterschap Brabantse Delta op GenX-houdende stoffen gestuit. GenX kan mogelijk kanker veroorzaken.

ATM zegt verrast te zijn door de aanwezigheid van deze stoffen in het afvalwater en heeft zelf ook een diepgaand onderzoek ingesteld.

De Afvalstoffen terminal Moerdijk is na Custom Powders in Helmond en Suez Ecoflow in Son de derde onderneming in Noord-Brabant waarbij GenX in het afvalwater is aangetroffen.

GenX is een vrij nieuwe stof die onder andere gebruikt wordt bij de productie van teflon (anti-aanbaklagen). Sinds 2012 wordt de GenX-technologie in ons land toegepast; als eerste door Chemours (DuPont) in Dordrecht. Volgens de gemeente Moerdijk gaat het nu om zeer lage concentraties en is er geen gevaar voor de volksgezondheid. Het RIVM en de GGD onderschrijven dat.

In oktober en november 2017 trof het waterschap bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Bath GenX aan in het gezuiverde afvalwater. Daarop zijn nadere onderzoeken uitgevoerd op verschillende locaties. 

Deze maand zijn onder meer onderzoeken uitgevoerd bij ATM. Vorige week vrijdag is vastgesteld dat in het afvalwater van ATM GenX-houdende stoffen voorkomen. De provincie Noord-Brabant geeft aan dat ATM geen afvalwater loost op het oppervlaktewater, enkel op de persleiding van het riool die is aangesloten op de installatie in Bath. Het is dus niet in open water terecht gekomen. 

De provincie, de Omgevingsdienst en waterbeheerders doen nader onderzoek naar de herkomst van de aangetroffen stoffen en naar het acceptatiebeleid van afvalverwerker ATM. Insteek is dat dergelijke lozingen in de toekomst worden voorkomen. 

ATM is vorige week, nadat de eerste berichten over GenX binnenkwamen, direct een eigen onderzoek gestart. Directeur Jacques de Jong van ATM: ,,Het is niet ondenkbaar dat wij deze stof ongewild en onaangekondigd hebben ontvangen en mogelijk weer hebben geloosd. Deze stof kan namelijk door geen enkele waterzuivering worden afgebroken."

De Jong zegt dat GenX zo'n nieuwe stof is dat ATM er nog niet op analyseert. Hij neemt nu alle acceptatie-dossiers onder de loep in de hoop te kunnen traceren waar de stof het bedrijf is binnengekomen. Als GenX wordt aangetroffen en kan worden herleid, dan wordt de inname onmiddellijk gestaakt, aldus De Jong.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement