Volledig scherm
(Photo by David Silverman/Getty Images) © Getty Images

Gemeente Moerdijk laat de kastelein blazen: 'Gaat wel heel ver'

MOERDIJK - De gemeente Moerdijk spreekt van een routinecontrole. De Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Moerdijk heeft er veel moeite mee. En de kastelein wist niet wat haar overkwam. 

Feit is dat de gemeente Moerdijk afgelopen woensdag van alle kasteleins in Zevenbergen een alcoholtest heeft afgenomen. Volgens burgemeester Jac Klijs was er zeker een aanleiding maar kan hij die in verband met de privacy niet geven. 

Volgens de gemeente is de controle het handhaven van artikel 20, lid 6 van de Drank- en Horecawet. Daar staat letterlijk in dat 'het verboden is om in kennelijke staat van dronkenschap of kennelijk onder invloed van andere psychotrope stoffen dienst te doen in een slijtlokaliteit of horecalokaliteit.' Alle kasteleins in Zevenbergen moesten daarom woensdag in het pijpje blazen.

Geen alcohol

,,Het personeel achter de bar mag geen alcohol hebben gebruikt", zegt een woordvoerder van de gemeente. Ze vervolgt: ,,In het kader van de openbare veiligheid moeten ze de leeftijd van hun klanten goed in kunnen schatten."

Quote

Ze kwamen met zijn drieën binnen en vroegen of ik had gedronken

Lianne van Terheijden (Ambiënte Hapcafé)

De kasteleins wisten niet wat ze overkwam. Lianne van Terheijden van Ambiënte Hapcafé zegt: ,,Ze kwamen met zijn drieën binnen en vroegen of ik had gedronken. Ja, ik had twee, misschien drie wijntjes met de klanten gedronken. Toen moest ik blazen!" Ze vraagt zich af welke grens de gemeente hanteert. Of die dezelfde is als in het verkeer. 

Niet dus. Er is geen richtlijn voor het promillage, laat de gemeentewoordvoerder noteren. ,,Er wordt gelet op uiterlijke kenmerken. En als er aanleiding toe is kan een bloedtest worden afgenomen." 

'Gaat wel heel ver'

Rini Boertjes van de KHN, afdeling Moerdijk, kan maar één reden bedenken waarom de kastelein moet blazen. ,,Als het vermoeden bestaat dat een kastelein in beschonken staat werkt dan is het logisch om een keer te gaan controleren. Maar preventief de blaastest afnemen? Dat hoor ik nu echt voor het eerst. Het gaat wel heel ver."

Quote

We gaan de kasteleins niet zo maar laten blazen

Burgemeester Jac Klijs

Volgens de woordvoerder van de gemeente Moerdijk is dit de eerste keer. Burgemeester Jac Klijs van Moerdijk bevestigt dat. Over de directe aanleiding kan en wil hij niet veel zeggen in verband met privacy: ,,Maar geloof me, we gaan de kasteleins niet zo maar laten blazen."

De Moerdijkse horecavoorman Rini Boertjes zegt dat deze manier van optreden geen vertrouwensband schept. Hij gaat de kwestie aankaarten op het hoofdkantoor van de Koninklijke Horeca Nederland in Woerden. Die verwijst voor een reactie naar de lokale afdeling. Naar Rini Boertjes dus.