Volledig scherm
Henk Hendrikx, voorzitter van Stichting Stoffer en Blik, is blij met de steun van de gemeente voor Theater de Schuur in Zevenbergen. Archieffoto Marcel Otterspeer © Marcel Otterspeer

Geld van gemeente is reddingsboei voor theater de Schuur in Zevenbergen

ZEVENBERGEN - De gemeente Moerdijk wil met geld over de brug komen om het voortbestaan van de Schuur in Zevenbergen de komende drie jaar te garanderen. Het theater liet eerder weten dat het wel eens bezig zou kunnen zijn met zijn laatste seizoen. 

De politiek moet in de raadsvergadering van september nog wel instemmen met het reddingsplan. Henk Hendriks is voorzitter van de Stichting Stoffer en Blik, die het theater exploiteert. ,,Ik ben zeer blij dat na anderhalf jaar samen met de gemeente deze oplossing is gevonden. Het is inmiddels ook goedgekeurd door onze beheerscommissie en ons bestuur."

Petitie

Vanwege de  problemen werd er zelfs een petitie online gezet voor het behoud van het enige volwaardige theater in de gemeente Moerdijk. Ruim 700 mensen zetten hun handtekening onder de noodkreet.  

Het college wil een eenmalige bijdrage van 34.000 euro geven. Bovendien zou er drie jaar lang een verhoging van de gemeentelijke subsidie met 27.000 naar 36.000 euro moeten komen. Dat is volgens B en W nodig om De Schuur op het huidige niveau in stand te houden en dat ook te borgen voor de toekomst.

Tribune

Theater de Schuur is ondergebracht in een monumentaal pand aan de Kerkstraat, dat eigendom van de gemeente is. Behalve voor theater- en filmvoorstellingen wordt het ook gebruikt voor culturele activiteiten van allerlei verenigingen. Daardoor heeft het volgens de gemeente een brede maatschappelijke functie. Alle activiteiten samen trekken jaarlijks zo'n 16.000 bezoekers. 

Voor het theater is op korte termijn een investering nodig van zo'n 85.000 euro. Dat geld is onder meer nodig voor de bouw en aanschaf van een nieuwe tribune en eigentijdse technische apparatuur. Het grootste gedeelte dekt Stoffer en Blik uit fondsen en eigen middelen. De 34.000 euro die Stoffer en Blik daarvoor nog nodig heeft willen B en W dus op tafel leggen.

Technicus

De 27 mille die de gemeente de komende drie jaar jaarlijks op tafel wil leggen zijn bedoeld voor een 'verdere professionalisering van het personeel.' Daarbij gaat het om het aantrekken van gekwalificeerd personeel en het scholen van vrijwilligers. 

Het is de bedoeling om een ervaringswerkplek te maken voor een technicus podium- en evenemententechniek. Dat moet een baan van 28 uur per week worden.  Voor de toekomst geeft de gemeente de stichting overigens de suggestie mee om op zoek te gaan naar 'alternatieve inkomstenstromen'.