Volledig scherm
Vijftien jaar geleden kreeg Ria Neelen-Rijsdijk van Gehandicaptenplatform De Kernen de vrijwilligersprijs Moerdijk 2003 uit handen van burgemeester Henk den Duijn. Nu wordt het platform node gemist. © Peter Roek

Gehandicapten in Moerdijk hebben een spreekbuis nodig

ZEVENBERGEN - Mensen met een handicap hebben in Zevenbergen geen spreekbuis meer. Vroeger was er het Gehandicaptenplatform maar dat bestaat al een aantal jaren niet meer. Peter Numan van de Stadsraad Zevenbergen wil mensen met een beperking toch weer een stem geven.

Ria Neelen-Rijsdijk uit Fijnaart, jarenlang woordvoerder van het Gehandicaptenplatform De Kernen, is blij met het initiatief in Zevenbergen, maar hoopt dat mensen met een handicap uit de hele gemeente Moerdijk er iets aan hebben.

WMO-raad

Zij stond in 1990 aan de wieg van het Gehandicaptenplatform Fijnaart en Heijningen. Na de gemeentelijke herindeling werd de hele gemeente werkgebied en kreeg het platform de naam De Kernen.  Later ging het orgaan op in de WMO-raad.

,,Bij de trein-affaire werd ons duidelijk dat er niks meer is voor de gehandicapten", zegt Peter Numan van de Stadsraad Zevenbergen. Met die affaire doelt hij op het probleem dat mensen met een beperking hadden bij het in- of uitstappen van de trein op het station in Zevenbergen. Na een flinke lobby vanuit Zevenbergen zette de NS weer treinen in waar de gehandicaptenbrug op het perron wel op aansluit.

Stadstafel

In de Stadsraad zitten volgens Numan twee mantelzorgers die niet weten waar ze met hun vragen en problemen naartoe kunnen. ,,We zijn nu aan het aftasten hoe we het weer op kunnen gaan zetten", zegt Numan. 

Het idee ontstond in de Stadsraad Zevenbergen. Maar omdat nu naast de Stadsraad ook de Stadstafel Zevenbergen wordt opgetuigd, is nog niet helder welke van de twee organen de draad oppakt. Peter Numan zit zowel in de Stadsraad als in de Stadstafel.

Toegankelijkheid

Numan zou met een nieuwe werkgroep bijvoorbeeld graag jaarlijks een rondgang door de gemeente maken om te testen hoe toegankelijk gebouwen en de openbare ruimte zijn voor mensen met een handicap. Eerder zette de Stadsraad zit in voor een betere oversteek voor senioren aan de achterzijde van Albert Heijn in de Doelstraat, zodat de ouderen niet meer 'door de bosjes' hoefden.

Ook zou het nieuwe platform voor gehandicapten zich met het nieuwe centrum van Zevenbergen kunnen gaan bemoeien. ,,We willen openbare toiletten voor mensen met een beperking. Geen urinoirs, maar zelfreinigende toiletten." 

http://www.stadsraadzevenbergen.nl/
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement