Volledig scherm
© ANP

Geen versnelde verbetering spoor Lage Zwaluwe-Roosendaal: Dijksma komt gemeenten niet tegemoet

ZEVENBERGEN - Staatssecretaris Dijksma heeft geen gehoor gegeven aan verzoeken van de gemeenten Moerdijk, Halderberge en Roosendaal om tijd en geld te steken in de verbetering van de veiligheid en leefbaarheid langs het goederenspoor dat door deze gemeenten loopt.

De houten spoorbielzen worden niet met voorrang vervangen, het aanbrengen van raildempers wordt niet versneld en de snelheid van goederentreinen tussen Lage Zwaluwe en Roosendaal wordt voorlopig niet verlaagd.

De burgemeesters van de drie gemeenten, die samen in de stuurgroep Spoorzone zitten, sporen de gemeenteraadsleden nu aan om hun partijgenoten in Den Haag aan te spreken om toch geld vrij te maken voor de genoemde maatregelen.

Concrete maatregelen
De stuurgroep - waarin de drie gemeentebesturen zitten - had de staatssecretaris in oktober in een brief gevraagd om concrete maatregelen. Zoals het verlagen van de snelheid waarmee de goederentreinen door de woonkernen denderen. Dat wil Dijksma nog niet doen omdat er nog een onderzoek loopt naar de effecten van langzamer rijden, bijvoorbeeld of het ook leidt tot minder trillingen.

Het vervangen van de houten bielzen door betonnen exemplaren verlaagt de geluidsoverlast. ProRail heeft die klus opgenomen om de onderhoudsplannen voor 2018 en 2019. Pas als de betonnen dwarsliggers zijn geplaatst kan worden begonnen met het aanbrengen van raildempers. Die dempers zorgen in de regel voor het dempen van vooral de hoge tonen. Maar dan alleen als de dempers op betonnen bielzen worden geplaatst.