Geen koffie op het kleinste station van West-Brabant: Lage Zwaluwe

videoLAGE ZWALUWE - "Ik woon hier maar één kilometer vandaan en kom er maar twee keer per jaar." De 31-jarige Cynthia van Gennep is niet de enige die station Lage Zwaluwe links laat liggen. Het treinstation is met 818 in- en uitstappende passagiers per dag het kleinste van West-Brabant.

Het ziet er haast idyllisch uit. De perrons waar enkel wat kauwen rondhupsen en de enorme stationstrappen die helemaal leeg zijn. Wie er in alle vroegte aankomt, de slaap uit zijn ogen wrijft en snakt naar een kop koffie voor onderweg, komt bedrogen uit. Er is geen kiosk, geen 'Appie to Go' en geen snackcorner.

Het perron waar de trein naar Roosendaal staat, is leeg. Eén man, strak in pak - waarschijnlijk op weg naar kantoor- stapt uit de trein en loopt naar de naastgelegen parkeerplaats. Niemand stapt in.

Tekst gaat door onder foto

Station Lage Zwaluwe
Volledig scherm
Station Lage Zwaluwe © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Voordeel

Klein stationnetje
Station Lage Zwaluwe is geopend in het jaar 1883. Het stationsgebouw is in 2000 gesloopt om plaats te maken voor de sporen van de HSL-Zuid.

Het station heeft het minste aantal reizigers van de treinstations in West-Brabant en staat in de top twintig van kleinste stations in Nederland.

Utrecht Centraal ontvangt de meeste bezoekers: zo'n 186.000 per dag. Het kleinste station ligt in het Limburgse Eijden. Per dag weten zo'n 182 reizigers dat station te vinden.

De trein richting Dordrecht heeft meer geluk. Eén reiziger stapt de drempel over. Het is Wilma Sulkers (55) uit Lage Zwaluwe die iedere dag de trein naar Dordrecht neemt. "Voor mij is dit station perfect. Ik rij hier met de auto naartoe en binnen twintig minuutjes ben ik op mijn werk. Het is een groot voordeel dat je hier gratis kunt parkeren."

Op perron drie vertrekt de trein naar Arnhem Centraal. Vergeleken met de andere perrons, is het er opvallend druk. Zo'n tien reizigers wachten er op de sprinter. Vrijwel allemaal hebben ze dezelfde bestemming: station Nijmegen. "Ik kom hier normaal nooit", zegt de 18-jarige Jennifer Heikoop. "Maar ik kom net uit België en ben op weg naar de Nijmeegse Vierdaagse. Ik ben toen door iemand op dit station afgezet. Het is klein, ja." Ze is niet de enige die de wandelaars een hart onder de riem gaat steken. De eerdergenoemde Cynthia van Gennep is er eveneens naar op weg. "Familie aanmoedigen", zegt ze. "Gisteren zijn we ook al met de trein geweest. Dat is met deze kleine erbij een stuk makkelijker dan met de auto. Het is een rechtstreekse verbinding, ideaal", wijst ze naar haar kinderwagen.

Rendabel

Ondanks de geringe drukte, is het kleinschalige station volgens Carola Belderbos van de NS rendabel genoeg. "Het is een station dat zowel wordt gebruikt door reizigers die in de buurt moeten zijn als door forensen die er hun auto parkeren en het laatste stukje van de reis met het openbaar vervoer afleggen." Het lage aantal passagiers betekent volgens Belderbos niet dat het station in een 'gevarenzone' zit. Hoeveel belang een station heeft, ligt volgens haar niet specifiek aan het aantal reizigers. "Meer aan de functie van het station in de omgeving. Hier hoeft Lage Zwaluwe zich momenteel geen zorgen om te maken."

Veiligheid

Waar de NS zich geen zorgen maakt om het station, doen politieke partijen in de gemeenten Moerdijk en Drimmelen dit wel. Een week geleden stelde Moerdijk Lokaal nog vragen over de veiligheid op en rond het station. De partij maakt zich zorgen over de afgelegen locatie van het station in combinatie met meldingen van overnachtende vluchtelingen in nabije omgeving. Belderbos: "Naar aanleiding van een onderzoek en adviesrapport dat is opgesteld door de gemeente Drimmelen vindt er na de zomer een bespreking plaats waar naast ProRail ook NS aansluit. Wij hebben in de tussentijd gezorgd voor een surveillanceronde van een beveiligingsdienst in de latere avonduren. Eventueel ongewenste personen worden dan verzocht het station te verlaten."

Station Lage Zwaluwe
Volledig scherm
Station Lage Zwaluwe © Marcel Otterspeer / Pix4Profs