Volledig scherm
Erik Maliepaard links) heeft een aantal Helwijkers opgetrommeld die de dupe lijken te worden van een juridische vergissing. Ze zijn toch niet eigenaar van hun garageboxen. © Pix4Profs/Chris van Klinken

‘Foutje’: Helwijkers blijken helemaal geen garageboxen te bezitten

HELWIJK - Woningbouwvereniging Woonkwartier wil zestig garageboxen in Helwijk afbreken, omdat ze asbest bevatten. Het gros van de gebruikers legt zich daar nog niet bij neer. 

,,De woningbouwvereniging wil dat wel, en ze zegt met ons te willen praten over een oplossing, maar wij willen eerst weten waar ze dan mee komt", zegt Annette Gerritsen namens een groep van negen Helwijkers die sinds 1973 één of meer garageboxen hebben gekocht op het binnenterrein van de Prins Johan Frisostraat. 

Veel duurder

,,Die hebben ons omgerekend per stuk zo'n 5.000 euro gekost. Als er straks nieuwe boxen komen, zullen wij die moeten huren. Dan zijn we veel duurder uit.” Geen garagebox meer is geen optie, zeggen ze. ,,Onze auto's staan erin. Op straat is daar geen plek voor.”

‘Juridische vergissing’

Oorzaak van de opschudding is de van 10 december daterende brief van Woonkwartier dat ‘een juridische vergissing’  ervoor gezorgd heeft dat de betrokkenen dachten dat ze eigenaar waren, terwijl dat niet zo blijkt te zijn. 

De voormalige gemeente Willemstad verhuurde haar gronden achter woningen in Helwijk. Bewoners plaatsten daarop vervolgens in overleg met de toenmalige gemeente garages. Voordat de gemeente Willemstad opging in de gemeente Moerdijk, zijn de gronden overgedragen aan de toenmalige woningbouwvereniging. Bij deze overdracht is, zo stelt Woonkwartier nu, ‘verzuimd’ vast te leggen dat deze grond bij een aantal huurders in gebruik was voor garages. 

Lastig traject

,,Het is een heel lastig traject, ook voor ons", erkent Woonkwartier-manager Toine Tak. ,, Wij snappen dat het voor hen geen fijne boodschap is om te krijgen, want voor hun gevoel is het hun garage. Daarom moeten we het goed gaan regelen. Er komt waarschijnlijk nog een inloopavond, of wij gaan individuele gesprekken voeren.”

Gedupeerd

Erik Maliepaard, voorzitter van speeltuinvereniging Kindervreugd, is een van degenen die hierdoor mogelijk gedupeerd raken. ,,Ik huur namens de speeltuinvereniging  drie garageboxen. Nu zegt Woonkwartier daarvan eigenaar te zijn. Qua jurisprudentie zou dat weleens kunnen kloppen, maar ik hoop toch dat we hier met Woonkwartier op een nette manier uit kunnen komen.”

Quote

De woningbouw­ver­e­ni­ging verliest haar sociale gezicht een beetje

Jack Lems, raadslid Onafhankelijk Moerdijk

Erg veel vertrouwen hebben de garagebox-gebruikers nog niet in een goede oplossing. Onafhankelijk Moerdijk-raadslid Jack Lems deelt hun zorgen en heeft het college van B en W vragen gesteld . ,,De woningbouwvereniging verliest haar sociale gezicht; het wordt op deze manier zo zakelijk. Ik zie liever een klantvriendelijker opstelling.”