Volledig scherm
Kunst op Fort Sabina bij Heijningen. © Jan van de Kasteele

Fortenseizoen opent zonnig op Sabina bij Heijningen

HEIJNINGEN - Je moet het weten te vinden, Fort Sabina. Verscholen in een hoekje van de polder, tussen Heijningen en Willemstad. En toch zo dicht bij de A4. Zaterdagmiddag is het er zonnig. Ook opvallend druk. Het fortenseizoen opent. Dat trekt bezoekers. Sowieso. 

Maar Sabina heeft dit en komende weekeinde meer te bieden dan alleen zich zelf. Kunstenaars zijn hier neergestreken. Een kleine twintig. Zoals Ireen Weug uit Bergen op Zoom. ,,Op 35 bomen op het fort heb ik in het klein de boodschap 'het water ontplooit zich' bevestigd. Als een ode aan de lente.''

Volledig scherm
Ireen Weug bevestigde aan 35 bomen een ode aan de lente. © Jan van de Kasteele

Terrasjes

Als die lente zich al doet gevoelen, dan is het hier, op Sabina, beschut en daardoor al vroeg lekker warm. En dat weten de bezoekers die af en aanrijden over het smalle weggetje te genieten. Terrasjes vullen zich. ,,De afgelopen dagen waren wel anders'', verzucht Weug. Want de voorbereidingen verliepen vooral koud en nat. Op het fort met zijn zompige ondergrond geen pretje, maakt ze duidelijk. 

Quote

Dit is een gouden plek

Maarten van 't Hof

Sabina is niet het enige fort waar dit weekeinde iets is te beleven. Ook Fort Bovensluis, Fort Buitensluis (aan de overkant van het Hollands Diep), Fort De Hel en Het Mauritshuis in de vesting Willemstad openen de deuren. En op al die plekken is wel iets bijzonders te beleven.

Volledig scherm
Genieten op Fort Sabina. Van kunst en de omgeving. © Jan van de Kasteele

Inspiratie

Maarten van 't Hof, voorzitter van Arsis kunst en sociëteit in Bergen op Zoom, een collectief van kunstenaars, maakt deze zaterdagmiddag voor het eerst kennis met Sabina. ,,Ik ben gekomen vanwege Ireen Weug en Addy van Kempen, twee van onze kunstenaars. Ik was nog nooit hier. Dit is een gouden plek. Je doet hier inspiratie op.'' 

Kalfjes

Els van der Meulen uit Udenhout is een van de andere deelnemende kunstenaars. Wat zij heeft gemaakt valt meteen op. Aan een boom bungelen objecten, het lijken lammetjes. Maar nee, legt ze uit: ,,Dit zijn ongeboren kalfjes. Ik koester als kunstenaar het ongeborene. Dat is fantastisch. Maar bij een bezoek aan een slachthuis kwam ik erachter dat koeien drachtig worden geslacht. Ik vind dat niet kunnen. Daarom is dit mijn ode aan het ongeboren kalf'', zegt ze.

Wie ook nog interesse heeft in de historie van Sabina schuift 's middags aan voor een rondwandeling met uitleg. 

Fort de Roovere

Niet alleen rond het Hollands Diep gaat het fortenseizoen van start. Dat gebeurt landelijk. Fort de Roovere bij Halsteren speelt er zondagmiddag op in. Met een wandeling. Deelnemers gaan terug in de tijd, naar 1631: de Slag bij 't Slaak. Borgerij Berghen op den Zoom en Cavalerie 1588 zorgen voor het nodige spektakel. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Een haven met water is een aanwinst voor Zevenbergen en mag daarom best wat meer kosten

  • Eens (32%)
  • Oneens (68%)
3192 stemmen