Volledig scherm
Op Fort Sabina was onlangs een expositie van landkunst, met werk van onder anderen Vince Donders. © Chris van Klinken/Pix4Profs

Fort Sabina aast op eerherstel ophaalbrug

HEIJNINGEN - Vroeger moest ie ongenode gasten buiten houden, straks ligt ie er om zo veel mogelijk mensen te verwelkomen. Stichting Fort Sabina.nl aast op eerherstel van de ophaalbrug bij het poortgebouw.

Zo moet het fort weer het eiland worden dat het vroeger was en dat moet een bezoek aan het voormalige verdedigingswerk nabij Heijningen een extra dimensie geven. ,,Ik geef toe dat het nog een fantasietje van ons is, maar dit is wel iets waar we voor de toekomst aan denken en waar we op termijn fondsen voor willen gaan werven”, zegt Annette Gepkens van de stichting.

Sluis

De ophaalbrug kwam er in 1871. Herstel moet het fort beter op de kaart zetten. Een andere wens met het oog daarop is om het water rond het fort te benutten voor zogeheten landschapskunst, onder meer bij de sluis uit 1885, een apart Rijksmonument. De afgelopen maanden liep er al een expositie met landkunst op Fort Sabina.

Het past in het streven om Fort Sabina uit te laten groeien tot een trekpleister.De Brabantse gedeputeerde Henri Swinkels, de Moerdijkse wethouder Thomas Zwiers en voorzitter Ada Grootenboer van Stichting Fort Sabina.nl ondertekenden onlangs een samenwerkingsovereenkomst. Zij spannen zich samen in voor een duurzaam beheer en instandhouding van het fort, dat eigendom is van Staatsbosbeheer.

Quote

Ik geef toe dat het nog een fantasie­tje van ons is, maar ophaalbrug is wel iets waar we voor de toekomst aan denken

Annette Gepkens, Stichting Fort Sabina.nl

Om meer bezoekers te kunnen ontvangen is de entree op de schop genomen. De Fortweg is aangepakt en nabij de sluis is een parkeerterrein met ruim 100 plaatsen aangelegd.

Wethouder Zwiers: ,,Ik heb Fort Sabina al eens vergeleken met een ruwe diamant.  De komende jaren gaan we hard verder slijpen om ervoor te zorgen dat het een prachtige, flonkerende diamant wordt.”