Pieter Korteweg is trots op de gerechten die hij met lokale producten maakt.
Volledig scherm
Pieter Korteweg is trots op de gerechten die hij met lokale producten maakt. © Pix4profs/Iman Fase

Fort de Hel zet vol in op lokaal: ‘Als het niet van hier is, hoef ik het niet’

HELWIJK - ‘Streekproducten', dat vindt Fort de Hel-beheerder Pieter Korteweg eigenlijk maar een vreemde term. Voor hem is het immers niet meer dan normaal dat je eet wat er ter plekke van het land komt. Precies dat wil hij op het fort ook uitdragen, zo bleek zondag tijdens Hop & Kolen.

De drankkaart is gevuld met speciaalbieren uit Willemstad, Klundert, Fijnaart en Hoeven. Op het menu staan verse friet en verschillende vleesgerechten, variërend van een broodje hamburger tot de specialiteit van de chef: langzaam gegaard buikspek met camembert en kersen. ,,Dat is een hele bijzondere smaakcombinatie", klinkt het geheimzinnig. ,,Maar erg lekker. De kersen zijn vanochtend geplukt, hier verderop.” Zo komt alles op het menu uit de nabije omgeving, benadrukt Korteweg. ,,De aardappelen voor de friet komen bijvoorbeeld hier letterlijk drie blokken vandaan. Als het niet lokaal is, hoef ik het niet. Alleen de olijfolie komt uit Italië.”

Quote

Als het niet lokaal is, hoef ik het niet. Alleen de olijfolie komt uit Italië

Pieter Korteweg, Beheerder Fort de Hel

Tegen 15.00 uur heeft Korteweg al zo'n tweehonderd gasten verwelkomd op het terras voor het fort. Het weer hielp niet bij het opzetten van de luifel, maar toont zich nu een goede vriend. Een gast vertelt dat haar navigatie haar eerst per ongeluk naar Fort Sabina had gestuurd. ,,Leuk, maar daar moest natuurlijk ik niet zijn. Ik wilde hier komen proeven.” Korteweg lacht. ,,Het is echt leuk om te merken dat er ook respons komt als je zoiets probeert.”

Geschiedenis

Hop & Kolen, gekoppeld aan het Waterpoort Festival, moet het startschot vormen voor de nieuwe identiteit van Fort de Hel, vindt Korteweg. ,,De Hel moet staan voor alles wat we híer hebben. Ik kom uit een boerenfamilie, ik ben niet anders gewend dan dat je gebruikt wat er bij de buren groeit.” Dat past bovendien goed bij de geschiedenis van het fort, vertelt hij. ,,De soldaten die hier in de Eerste Wereldoorlog zaten, hadden hier een eigen moestuin. En verder kregen ze alles van de boeren in de omgeving.”

Quote

De Hel moet staan voor alles wat we híer hebben

Pieter Korteweg, Beheerder Fort de Hel

Die verhalen wil hij onder meer vertellen via kookworkshops, met natuurlijk echt plaatselijke producten. Want tegenwoordig is ‘streekproduct’ dan wel een hip marketingbegrip, constateert hij met een vies gezicht. ,,Maar dan kijk je nog eens uit het etiket en blijk je iets uit Groningen te hebben gekocht. Dat is niet de bedoeling.”