Volledig scherm
Pieter Korteweg, beheerder van Fort de Hel. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Fort de Hel gaat eind mei weer open

HELWIJK - Fort de Hel in Helwijk bij Willemstad zal voor het eerst sinds een half jaar weer officieel open zijn op 11 en 12 mei, tijdens het Bevrijdingsfestival. 

Sinds oktober 2018 waren er geen activiteiten, als gevolg van de nieuwe weg die fortbeheerder Pieter Korteweg ermee wil inslaan. 

Te krappe planning

Vooraf was zijn inschatting dat hij al op 1 april zou kunnen beginnen, maar dat bleek een iets te krappe planning, realiseert hij zich nu. ,,Je komt onderweg altijd dingen tegen die meer tijd kosten dan gedacht.”

Quote

We willen de authentie­ke smaak van de boerderij terugbren­gen bij de consument

Pieter Korteweg, Beheerder Fort de Hel

Korteweg: ,,Sinds oktober zijn we hard bezig om ons nieuwe concept te lanceren: de authentieke smaak van de boerderij terug brengen bij de consument. Het belangrijkste onderdeel is de mobiele restaurantkeuken.” 

De focus van de werkzaamheden afgelopen winter is gelegd op de realisatie daarvan. 

Toiletten opgeknapt

De renovatie van de sterk verouderde toiletten heeft een andere wending gekregen, vertelt hij. ,,Ze zijn opgeknapt en weer fris en schoon. Maar we kijken op dit moment ook naar een oplossing in de vorm van een sanitair unit die rolstoelvriendelijk is.” 

Toeristische trekpleister

Van restaureren is het nog niet gekomen. Korteweg legt uit waarom: ,,Wij werken nauw samen met de gemeente en de provincie. Fort de Hel maakt namelijk deel uit van de Stelling van Willemstad, die volop in ontwikkeling is als toeristische trekpleister."

,,Eerst wordt geïnventariseerd wat de huidige staat is van deze linie. Vervolgens wordt in combinatie met een gedegen visie per onderdeel gekeken waar renovatie en restauratie nodig is.” 

Stap terug

Vanaf april 2018 is de beheerder actief op het 17de-eeuwse fort. Er vonden tot oktober diverse culturele evenementen plaats. Ook gaf hij als kok etentjes voor besloten gezelschappen. In die maanden kwam hij erachter dat er eerst flink wat moest gebeuren aan de accommodatie. ,,Pas als je een seizoen hebt gedraaid”, gaf hij toe, ,,weet je waar je tegenaan loopt. Ik moét gewoon een stap terug zetten."

Vertrouwen

Wethouder Thomas Zwiers van de gemeente Moerdijk, die het monument verhuurt aan Korteweg, kijkt uit naar de opening in mei: ,,We zien het nieuwe concept met vertrouwen tegemoet.”

Meer informatie is te vinden op Facebook: Fort de Hel Willemstad. De vernieuwde website gaat eind april in de lucht. Reserveringen: info@fortdehelwillemstad.nl