Foto van de 'cooperatief' in werking in het begin van de vorige eeuw. Op de achtergrond het Huis Steeland. In dit gebied gaat zich de ontwikkeling van Zevenbergen-Noord voltrekken.
Volledig scherm
Foto van de 'cooperatief' in werking in het begin van de vorige eeuw. Op de achtergrond het Huis Steeland. In dit gebied gaat zich de ontwikkeling van Zevenbergen-Noord voltrekken. © Foto West-Brabants Archief, fotocollectie Zevenbergen

'Food' staat straks centraal in Zevenbergen-Noord

Henk den Ridder

Zevenbergen

'Een economische sterk stadsdeel met een eigen identiteit.' Dat moet het gebied rond de Roode Vaart-noord en de voormalige suikerfabriek in Zevenbergen worden. Het centrale thema in het gebied wordt 'Food'. 

De toekomst staat in de zogeheten Gebiedsvisie Zevenbergen-Noord, die volgende week door leden van de gemeenteraad wordt besproken. Het uitvoeren van de plannen gaat zeker dertig jaar duren. 

Uit de visie: 'Ondernemingen, bijzondere detailhandel, productie, experiment en horeca komen tot bloei in het gebied rondom de Blokweg en het Ketelhuis. Het telen van gewassen, innovatie, duurzaamheid, opleiding, educatie en recreatie staan centraal in het gebied aan de westzijde van de Roode Vaart op het volkstuinencomplex en het Caldic-terrein.'

Er komen ook woningen in het gebied. De bedenkers van de visie, onder wie de bekende stedenbouwkundige Riek Bakker, willen er woonvormen die Zevenbergen nu nog niet kent. Daarbij wordt gedacht aan wonen in de voormalige fabriek, nieuwe 'kleinstedelijke woonblokken' en bedrijfswoningen.

Het Ketelhuis krijgt een centrale functie in het plan. Alle facetten van 'Food' krijgen hierin een plaatsje; van brood bakken en bier brouwen tot kookclinics en proeverijen. Later deze maand al een voorproefje met het food-evenement 'n Bietje Koekoek op 25 en 26 maart.

Het gebied Zevenbergen-Noord wordt interessant als straks de Noordrand klaar is. Met de aanleg daarvan wordt in 2021 begonnen en niet in 2018, zoals de gemeente eerder doorgaf.  

Alle plannen staan in de gebiedsvisie, die nog door de gemeenteraad moet worden vastgesteld. Dinsdag 7 maart praat de commissie Fysieke Infrastructuur er als eerste over. De vergadering begint om 19.30 uur in het gemeentehuis en is openbaar.