Feest bij Nationaal Suiker en Vlasserijmuseum in Klundert
KLUNDERT - Bij de laatste bietencampagne in de laatste suikerfabriek van Zevenbergen had burgemeester Fons Seelen het al over de oprichting van een suikermuseum. Dat was in 1987. Het zou nog ruim tien jaar duren voor dat idee vorm kreeg.
Oud-wethouder Sevé Schipper van de gemeente Zevenbergen trok de kar en maakte de oprichting mogelijk. Op 4 oktober 2002 opende burgemeester Henk den Duijn van de gemeente Moerdijk het Nationaal Vlasserij en Suiker Museum in de voormalige gemeenteloods aan de Stoofdijk in Klundert. De suiker- en de vlasindustrie hadden elkaar gevonden in Klundert.
Het museum bestaat nu tien jaar en dat wordt zaterdag 29 september uitgebreid gevierd.
Bij de oprichting van het museum was Rien van Dongen nog niet betrokken. "Nee, maar ik weet hoe belangrijk Sevé Schipper is geweest. Hij zorgde dat dit gebouw beschikbaar is gekomen", zegt Van Dongen.
In Zevenbergen was in de jaren '90 al een paar keer geprobeerd een suikermuseum van de grond te krijgen. Gebrek aan geld nekte die plannen keer op keer. In Noordhoek was al een Vlasmuseum maar dat zat in een schuur waar het uit moest. In Klundert kon eindelijk alles samen komen.
"Ik weet nog dat Erfgoed Brabant nogal twijfelde aan de levensvatbaarheid van het museum. Ik geloof dat de initiatiefnemers de zaken toen iets mooier hebben voorgespiegeld dan het werkelijk was. Maar het museum kwam er."
Nu ontvangt het jaarlijks circa 5.000 bezoekers. Dat is ongeveer het aantal dat de oprichters in gedachten hadden. "We zijn een groot klein museum. Ik had die 5.000 bezoekers per jaar niet verwacht."
De meeste bezoekers van het museum zijn mensen die een dagtochtje per bus maken. Wat oudere mensen, collega's op een bedrijfsuitje of een familiefeestje. Rien van Dongen: "Mensen die vroeger een dagtochtje naar de Eiffel maakten, maar voor wie dat nu te duur is. Nee, het zijn meestal geen heel jonge mensen."
Want die jonge mensen zijn meestal scholieren. Die komen ook. "Er is een programma voor groep 5: Jet en Jan, twee kinderen uit 1910. Dit lespakket bestaat uit een bezoek aan het museum en uit lessen op school. Nagenoeg alle scholen uit de gemeente Moerdijk doen mee. We zijn nu bezig met een lesprogramma voor groep 7 en voor de middelbare school. Maar dat laatste is een stuk moeilijker omdat ze daar met vaste lesroosters werken."
In het begin was het Nationaal Vlasserij en Suiker Museum er vooral om te kijken. Kijken naar oude apparaten en gereedschappen, kijken naar vitrines. Stap voor stap is er steeds meer te doen in het museum.
De groepen worden steeds rondgeleid door vrijwilligers. Het museum beschikt over 75 medewerkers. Waar heel veel verenigingen en instellingen tegenwoordig moeten ploeteren om aan vrijwilligers te komen, gaat dat het museum in Klundert vrij gemakkelijk af.
Rien van Dongen denkt dat veel mensen iets hebben met vlas en suiker en dat het museum veel herkenbare dingen en beelden bevat.
Door het nog steeds toenemende aantal bezoekers zijn er wel meer rondleiders nodig.
"Met een rondleiding ben je al gauw anderhalf uur kwijt. Je kunt als vrijwilliger per dagdeel dus maar één rondleiding verzorgen. En de meeste vrijwilligers vinden één dagdeel echt wel voldoende", is de ervaring van Rien van Dongen, die in november 2011 werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau wegens al zijn verdiensten voor het Vlasserij en Suiker Museum maar ook voor het onderwijs.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUM
Zundertse wapenhandelaren platgebeld door schutters die munitie zoeken: 'Alles gaat tegen woekerprijzen naar Amerika’
ZUNDERT - Ze klagen allemaal. Jagers, schietsportverenigingen, kleiduivenschutters... Hun munitie is exorbitant duur geworden. Als het al verkrijgbaar is op de wereldmarkt. Met dank aan Trump, Biden, Boris en de oorlog in Oekraïne. -
Meer corona in het rioolwater bij Roosendaal, Zevenbergen en Etten-Leur
ETTEN-LEUR/ROOSENDAAL/ZEVENBERGEN - Nu een ritje naar de teststraat bij klachten niet meer hoeft is het lastiger om zicht te houden op het coronavirus. Wat daar wel bij helpt zijn de rioolwatermetingen van het RIVM. En die wijzen op een toename in West-Brabant. -
Gratis optreden en dan met de pet rond voor ALS-onderzoek
BREDA - Een bijzonder gebaar van de Bredase band Jack Bakkers & De Grensgevallen. De vier heren bieden zich gratis aan voor optredens. Mits ze na afloop met de pet rond mogen gaan. De opbrengst gaat naar ALS-onderzoek. -
PREMIUMInterview
Lichttechnicus Koen Janssen ging de hele wereld over: ‘Licht moet de beleving versterken’
ZEVENBERGEN - Met Hans Klok reisde hij hele wereld over, maar nu gebruikt licht- en laserspecialist Koen Janssen zijn enorme kennis en ervaring ook om leerlingen van de Curio-opleiding geluid- en evenementtechnicus de fijne kneepjes te leren. Ook zet hij zijn talenten in voor culturele producties in Zevenbergen.
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
PREMIUMCOLUMN
Hooligan-gedrag laat het begrip voor boeren verdampen
Misschien moeten we op een andere manier demonstreren, opperde akkerbouwer Piet Hermus in BN DeStem. Hij was bezorgd. Zijn collega-boeren zouden weleens kunnen overkomen als hooligans.