langeweg - 20191128 - pix4profs/petervantrijen.kerssfeer bij emmaus kerstvrouw(l) deelt mandarijnen uit bij de kraampjes
Volledig scherm
langeweg - 20191128 - pix4profs/petervantrijen.kerssfeer bij emmaus kerstvrouw(l) deelt mandarijnen uit bij de kraampjes © peter van trijen/pix4profs

Emmaus Kerstmarkt in Langeweg: ‘Heerlijk om even tussen die spulletjes te snuffelen’

LANGEWEG  - Hoewel het weer typisch herfstig was, heerste er in Langeweg alvast een winterse maar warme sfeer bij de jaarlijkse Emmaus Kerstmarkt. Voor een appel en een ei leuke spulletjes op de kop tikken voor de komende decembermaand.

Door het jaar heen gaat de opbrengst van de kringloopartikelen naar de stichting die daarmee in haar eigen onderhoud voorziet. Bij deze kerstmarkt gaat het geld naar het goede doel. Dit jaar is gekozen voor een zusterstichting in Oekraïne. ,,Daar hebben ze helemáál niks”, zegt Emmaus-coördinator Fred Huneker. ,,Onze filosofie is: als we in ons eigen levensonderhoud kunnen voorzien, is het goed. Wat we meer hebben, kunnen we delen.”

In de kerk ,die normaal gesproken volstaat met meubels, staan nu een vijftiental marktkramen en is er live muziek. De oude biechtruimten doen bij deze gelegenheid dienst als pashokjes. Op de binnenplaats zijn nog eens een tiental kraampjes én zijn de vaste kringloopwinkeltjes met boeken, elektronica en curiosa geopend.

Een beetje paradoxaal is het wel, een kerstmarkt bij Emmaus. Voor de meeste bewoners van de woon-werkgemeenschap hóeft het niet zozeer, die kerst. ,,Bij de kerstgedachte stel ik me verbinding en liefde voor”, zegt John* (50). ,,En dat vind ik hier bij Emmaus elke dag.” John leefde voorheen in Breda. Amfetamineverslaafd en later ook dakloos. In 2017 koopt hij van zijn laatste geld een enkeltje richting Spanje, waar hij per toeval op het pelgrimspad naar Santiago de Compostela terecht komt. Hij loopt 850 kilometer door de Spaanse bergen. 

Louteren

,,Om mezelf te louteren”, blikt hij terug. Wanneer hij besluit dat het tijd is terug te keren naar Nederland komt hij terecht in Langeweg. ,,Dat was eind november 2017. Vijf dagen later sta ik hamburgers te bakken op de kerstmarkt. Ik voelde me thuis. Terechtgekomen in een warm bad. Dát was voor mij het kerstgevoel.” Terwijl op de binnenplaats een bezoeker juist vol plezier de zojuist aangeschafte honden-adventskalander (voor de hond dus) showt, is bewoner Marko (58) in de keuken bezig waar ook de oliebollen gebakken worden. ,,Ik had een woonboerderij, werk, noem maar op. Op een gegeven moment ben ik gestopt en heb ik alles verkocht en ben hier gekomen. Met kerst heb ik niks. Mij iets te veel gericht op consumeren.”

Voor bezoeker Martine Lock uit Dinteloord draait kerstfeest eerst en vooral om de geboorte van Christus. En dat mag best gezellig aangekleed worden met een zojuist gekocht kerststukje. ,,Ik had zelfs nog nooit van Langeweg gehoord, maar wat is het hier ontzettend leuk ingericht en opgezet.” Haar schoonzus Christel Blom uit Zevenbergschenhoek komt geregeld bij Emmaus. ,,Heerlijk om even tussen al die spulletjes te snuffelen.”

  1. Opnieuw grote groep crossers op de bon na illegale wedstrijd Lage Zwaluwe: ‘Mag dit niet dan?’

    Opnieuw grote groep crossers op de bon na illegale wedstrijd Lage Zwaluwe: ‘Mag dit niet dan?’

    ZEVENBERGSCHEN HOEK - Wederom is zondagmiddag een groep crossers betrapt bij een illegale wedstrijd op het braakliggende terrein bij station Lage Zwaluwe in Zevenbergschen Hoek. De 25 autocrossers zeiden tegen de politie dat ze niet wisten dat het niet mocht. Een dag ervoor kregen 75 crossers een waarschuwing voor hetzelfde vergrijp, waarna ze een paar uur later opnieuw de fout ingingen en beboet werden voor samenscholing.