De wagen van BC The Kids eert hulpverleners.
Volledig scherm
De wagen van BC The Kids eert hulpverleners. © Freek Verhulst

Ellen blijft thuis, dus straalt ‘t Zwammegat als vanouds

STANDDAARBUITEN - ‘Verboden voor Ellen’, hadden ze in Standdaarbuiten in aanloop naar de optocht, voor de zekerheid, op de bordjes buiten het dorp laten verschijnen. En verrek; op het moment suprème gedroegen de weergoden zich voorbeeldig. En dus woei de Lichtjesoptocht niet weg, maar blies deze zoals elk jaar wel menig toeschouwer omver.

De feesttent naast De Standaert is voor het eerst in jaren niet al dagen van tevoren uitverkocht (wel bijna), maar verder hebben de weersvoorspellingen geen effect op ‘t Zwammegat.

Zoals ieder jaar strekt de parkeerchaos zo ongeveer van Oudenbosch tot Fijnaart en langs de kant gaat de sfeer met liters tegelijk naar binnen. De belangstelling is kortom als vanouds, en het motto ‘Blef bij d’les’ is geen overbodig advies bij de spectaculaire licht- en geluidsshows die de stoet door Standdaarbuiten kenmerken.

Tweestrijd

Daarbij hoort ook de jaarlijkse tweestrijd tussen The Kids en De Markbouwers bij de grote wagens, die elkaar naar grote hoogten stuwen en de jury wederom voor een flinke opgave stellen. The Kids bouwden een klapstuk rondom een politiek statement. ‘Respect voor onze hulpverleners’ is inmiddels al bijna een campagnecliché, maar bij de ambulances, brandweer en politie van The Kids verbleekt elk stellig Tweede Kamerlid. Compleet met zwaailichten, sirenes, rokende brandblussers en metershoog vuurwerk laten de winnaars van de laatste drie jaar zich opnieuw gelden.

Maar het goud gaat dit jaar naar de Markbouwers. Hun oriëntaals getinte gigawagen moet de toeschouwer 1001 nacht bij de les houden, met hulp van de speciaal ingeschakelde vuurspuwer.

Kermisattracties en stikstof

De Uileballekes worden derde met een wagen die de transportsector eert (‘want transport is waar ‘t aan schort’), met niet alleen visueel, maar ook auditief spektakel. ‘Stikstof’ komt hier in grote sissende rookwolken van de wagen, en de kakofonie van toeters brengt de markt direct naar een logistieke hotspot.

Daardoor is er net geen plek op het podium voor de Dijkrakkers, die eerder op de dag nog wonnen in Fijnaart. Daar mochten ze in verband met de wind niet hoger gaan dan vier meter, maar hier rijdt hun volledig zelfgebouwde Tilburgse Kermis, inclusief werkende attracties, dan toch in vol ornaat. Een overwinning op zich.

Motto

Ook aan de kleine wagens had de jury naar eigen zeggen een hele kluif. De Efteling-wagen van BC Deen wint het uiteindelijk van De Goozers en de drumband met fanatieke dirigent van Anders dan Anders. In de stampvolle feesttent werd bovendien alvast het motto van 2021 bekend gemaakt. Daarmee zullen de carnavalskunstenaars van 't Zwammegat ook wel raad weten: “We vliege 'm in.”

  1. Einde aan herdenking Belgische scheepsramp bij Willemstad: ‘We zijn aan derde, vierde generatie nabestaanden toe’

    Einde aan herdenking Belgische scheeps­ramp bij Willemstad: ‘We zijn aan derde, vierde generatie nabestaan­den toe’

    WILLEMSTAD - Er komt volgend jaar een einde aan de jaarlijkse herdenking van de ramp met de Rhenus, waarbij in 1940 166 Belgische krijgsgevangenen het leven verloren op het water van het Hollandsch Diep. ,,We willen een waardige afsluiting waarvoor we hopelijk veel mensen op de been weten te krijgen”, zegt voorzitter Simon Nieuwkoop van het Oorlogsgravencomité Willemstad.