Eerste Fortendag rond de Stelling van Willemstad

Volledig scherm
Thomas Zwiers. © Marcel Otterspeer

Deze stelling is een cluster van forten binnen de Zuiderwaterlinie, die de scheidslijn vormde tussen de noordelijke en de zuidelijke Nederlanden. De forten die onderdeel uitmaken van de Zuiderwaterlinie, zijn Fort Buitensluis (Numansdorp), Fort Frederik (Ooltgensplaat), Fort Bovensluis, Fort De Hel en Fort Sabina. Ook het Mauritshuis in Willemstad doet 15 april mee.

Wethouder Zwiers: ,,Het is een eerste samenwerking tussen de forten van de Stelling van Willemstad. Het is dus een soort try-out. Hopelijk gaat het publiek dit waarderen en gaan meer edities volgen. Het is namelijk van groot belang om de geschiedenis van de Stelling van Willemstad levend te houden. Het Mauritshuis in Willemstad wordt in de toekomst ingericht volgens dit thema."

Het programma van de Fortendag vermeldt een interactief ‘meeleeftheater’ op Fort Sabina. Voorts zijn op Fort Buitensluis de verrichtingen te volgen van de bemanningsleden van het oorlogsschip De Delft en wordt Fort De Hel wordt als excursie aangeboden vanaf Fort Sabina.

Bezoekers wordt aangeraden de tocht langs de forten niet met de auto af te leggen, maar gebruik te maken van de vaarverbindingen of de fiets te pakken. Bij sommige forten zijn fietsen te huur of te leen. 

De Fortendag start om 10.00 uur en eindigt om 16.00 uur.