Volledig scherm
De eerste vijf gediplomeerden van het opleidingstraject 'Samen leren in de wijk'. © Marcel Otterspeer

Eerste diploma's voor praktijkopleiding verpleegkunde in Zevenbergen

ZEVENBERGEN - De praktijkopleiding ‘Samen leren in de wijk’ vanuit het samenwerkingsverband Wijkzuster West-Brabant, heeft de eerste gediplomeerden afgeleverd. Ze kregen hun felbegeerde papieren maandagavond uit handen van wethouder Eef Schoneveld, in De Zeven Schakels in Zevenbergen.

Het vijftal kersverse gediplomeerden is de eerste lichting die zijn opleiding  niet in de schoolbanken heeft genoten, maar het papiertje volledig in de dagelijkse praktijk van het werkveld heeft verdiend. Een diploma betekent in dit geval bovendien direct een baangarantie bij een van de deelnemende zorginstellingen.

Menselijke kant

'Samen leren in de wijk’, zoals het opleidingstraject is gedoopt, is een initiatief van coöperatie Wijkzuster West-Brabant, waarvan zorginstellingen TWB, DAT en Surplus en Kruisvereniging Noord Brabant deel uitmaken. Het gaat om een nieuwe manier van opleiden, die een jaar geleden werd gestart in Fijnaart en Zevenbergen. De studenten, of ‘collega's in opleiding’ gaan niet meer naar school, maar gaan meteen aan de slag binnen een van de vijftien zorglocaties van TWB, DAT en Surplus.

Het voordeel daarvan, is volgens Surplus dat studenten meteen geconfronteerd worden met de menselijke kant van het vak. ,,Bij veel opleidingen komt bijvoorbeeld in het tweede of derde jaar theorie rondom dementie voorbij. Maar als je hier start, kom je vanaf dag één in aanraking met bewoners die een vorm van dementie hebben", legt woordvoerder Edrianne Zoon van Surplus uit. ,,Zo leer je direct hoe je moet inspelen op die bewoners en hoe je om moet gaan met bijvoorbeeld mantelzorgers en familie. Alle facetten komen voorbij, en je krijgt meteen de juiste handvatten en begeleiding erbij.”

Uitbreiding

Dat de studenten niet naar school gaan, wil dus niet zeggen dat ze geen lessen volgen. Naast de activiteiten op de werkvloer volgen de studenten workshops en trainingen om de vakkennis op peil te brengen. Wel is de praktijk altijd leidend, en mag ook ervaring uit eerder opleidingen, bijbaantjes of vrijwilligerswerk worden ingezet.

Zo worden de studenten geheel in de praktijk op mbo-niveau opgeleid tot verzorgende IG (individuele gezondheid), MZ (medewerker maatschappelijke zorg) of verpleegkundige.  Van de vijf eerste gediplomeerden maakten er twee hun meters in de Fendertshof in Fijnaart, en drie in De Zeven Schakels in Zevenbergen. Inmiddels is het traject uitgebreid naar Breda, Terheijden, Roosendaal en Bergen op Zoom, en zijn er meer dan 235 studenten gestart met de opleiding.