De lege huls bij de maquette van het nieuwe stadshart van Zevenbergen in het Informatiecentrum aan de Zuidhaven.
Volledig scherm
De lege huls bij de maquette van het nieuwe stadshart van Zevenbergen in het Informatiecentrum aan de Zuidhaven. © foto gemeente Moerdijk

Een lege huls, maar toch een bijzondere vondst bij graafwerk haven Zevenbergen

ZEVENBERGEN - De vrees dat bouwers op niet gesprongen munitie stuiten bij de aanleg van de haven in Zevenbergen, is tot nu toe ongegrond gebleken. Gevaarlijke toestanden hebben zich bij het noeste graafwerk nog niet voorgedaan.

Toch is deze week wel voor het eerst een restant van een explosief uit de Tweede Wereldoorlog naar boven gehaald: een messing kardoeshuls van een 25 ponder van Britse makelij. ,,Die was leeg en dus is er geen enkel gevaar geweest. Maar het gaat wel om een bijzondere vondst, het is immers wel het eerste restant dat we vinden”, zegt een woordvoerder van de gemeente Moerdijk.

Zoeken naar blindgangers

Nog voor er een schop de grond in ging, was er uitgebreid onderzoek naar de aanwezigheid van niet-gesprongen bommen en granaten in de bodem, zogeheten blindgangers. Het centrum van Zevenbergen is in de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd. Er zijn ook grondbeschietingen geweest. Het onderzoek op het Haventracé bracht niks verontrustends aan het licht.

Veilig werken

Aannemerscombinatie Strukton Civiel Zuid/Van den Herik werkt momenteel aan een meer dan tweehonderd meter langer duiker die de haven verbindt met de Roode Vaart bij het kantoor van wooncorporatie Woonkwartier. Bij het ontgraven is steeds een ‘niet-gesprongen explosieven-expert’ (OCE) aanwezig, die erop toeziet dat het werk veilig verloopt. 

Quote

Huls gevonden toen we met metaalde­tec­tor grondlagen onderzoch­ten

Richart Rozema, niet-gesprongen explosieven-expert

De ondergrondse duiker volgt deels het traject van de oude gedempte haven. In de oude waterbodem ontdekten de bouwers deze week de huls. ,,Die vonden we met een metaaldetector toen we grondlagen onderzochten. We hadden al gauw door dat het niet gevaarlijk was”, zegt senior OCE-deskundige Richart Rozema.

Tankmunitie

Het is een overblijfsel van tankmunitie, die overigens niet alleen door de Engelsen werd gebruikt, maar ook door Nederland zelf. De huls krijgt een plek in het Informatiecentrum aan de Zuidhaven, waar naast een maquette van het nieuwe stadshart ook een brokstuk van de oude kademuur te zien is. Het centrum is momenteel gesloten vanwege de coronamaatregelen.

De messing kardoeshuls van een 25 ponder van Britse makelij.
Volledig scherm
De messing kardoeshuls van een 25 ponder van Britse makelij. © foto Richart Rozema