Na het doortrekken van de A4 tussen Bergen op Zoom en Dinteloord is het op de snelweg bij Heijningen en Helwijk aanmerkelijk drukker geworden.
Volledig scherm
Na het doortrekken van de A4 tussen Bergen op Zoom en Dinteloord is het op de snelweg bij Heijningen en Helwijk aanmerkelijk drukker geworden. © Marcel Otterspeer

Druiven zijn zuur in Helwijk: ‘Hier net zo veel kabaal van A4’

HELWIJK - Er mag met Heijningen dan een belangrijke slag zijn geslagen, de strijd tegen de geluidsoverlast van de A4 is nog niet gestreden in de gemeente Moerdijk. Want ook bij Helwijk moet het snel komen van maatregelen. ,,Er moet hier absoluut ook iets gebeuren”, zeggen bewoners en wethouder Désirée Brummans eensgezind.

Quote

We zijn nog in gesprek, maar we zijn heel bang dat het op de lange baan wordt geschoven

Maaike Stout, werkgroep Leefomgeving Helwijk

Rijkswaterstaat liet eerder deze week weten dat er in 2021 of 2022 aan beide kanten van de snelweg schermen komen om een einde te maken aan het kabaal. 

,,Bij ons is het veel drukker omdat we er ook het verkeer vanuit de richting Roosendaal bij hebben en de geluidsoverlast is minstens zo groot. Het enige verschil is dat bij Heijningen een aantal huizen dichter op de snelweg staat. Niks doen is onacceptabel”, zegt Maaike Stout van de werkgroep Leefomgeving Helwijk. ,,In de tuin zitten op een zomerse dag is er niet bij. Meer dan 100 decibel, nou dan wil je wel naar binnen gaan, hoor.”

Veel files door sluizen

De werkgroep maakt zich al jaren bij Rijkswaterstaat hard voor maatregelen, maar tot nu toe zonder succes. Het dorp Helwijk, de Helsedijk en de Kraaiendijk hebben veel last van de A4, waar het aanmerkelijk drukker is geworden na het doortrekken van de snelweg tussen Dinteloord en Bergen op Zoom. ,,Bijkomend probleem is dat er door de sluizen veel files staan en er bij ons vaak auto's en vrachtwagens stilstaan.”

Op een deel van de A4 ter hoogte van Helwijk ligt dubbellaags zoab. Dat volstaat niet, menen bewoners, die zich daarbij onder meer gesteund voelen door een onderzoek van de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant.

Prioriteit bij Heijningen

Rijkswaterstaat legt prioriteit bij Heijningen. Maar of dat betekent dat er bij Helwijk niks op stapel staat, wist een woordvoerder dinsdag niet te melden. ,,We zijn nog in gesprek, maar we zijn heel bang dat het op de lange baan wordt geschoven", zegt Stout.

Quote

Ook met het oog op de volksge­zond­heid zijn maatrege­len nodig

Désirée Brummans, wethouder Moerdijk

,,Het is volstrekt logisch om ook bij Helwijk maatregelen te nemen als je dat bij Heijningen doet”, vindt Brummans. Volgens de wethouder vinden in oktober gesprekken met Rijkswaterstaat plaats over Heijningen, maar ook over Helwijk. Wat haar betreft komt het van de uitvoering van het plan om de overlast  te beperken met een aarden wal. ,,Ook met het oog op de volksgezondheid zijn maatregelen nodig.”

Stout is blij dat voor Heijningen nu een oplossing in zicht is. ,,Ik hoop dat dit positief voor ons uitwerkt, dat het een goed voorteken is.”