Volledig scherm
Hans de Jong ageerde vorig jaar al tegen de genomen verkeersmaatregelen op de Noordlangeweg in Willemstad. © peter van trijen/pix4profs

Drempel na nog geen jaar alweer weg uit straatbeeld Willemstad

WILLEMSTAD - Een verkeersplateau aan de Noordlangeweg verdwijnt nog geen jaar na aanleg alweer uit het straatbeeld van Willemstad. De drempel bezorgt omwonenden te veel overlast.

,,Hartstikke zonde. Maar we hebben niet kunnen voorzien dat het plateau zoveel trillingen en geluid zou veroorzaken”, zegt wethouder Thomas Zwiers.

Op verzoek van een werkgroep met bewoners en in overleg met de werkgroep verkeer van de Stadstafel Willemstad trof de gemeente in augustus enkele maatregelen op de Noordlangeweg tussen de Maltaweg en het Steenpad. Dat gebeurde naar aanleiding van een reeks klachten over te hard rijden.

Quote

We hebben niet kunnen voorzien dat het plateau zoveel trillingen en geluid zou veroorza­ken

Thomas Zwiers, wethouder Moerdijk

Er kwamen drie 60 kilometer-plateaus buiten de bebouwde kom, een wegversmalling ter hoogte van de bebouwde komgrens en een 50 kilometer-plateau binnen de bebouwde kom. Die laatste bezorgt bewoners van de Pieter van Oldenborghlaan veel hinder, vooral als er zwaar verkeer zoals vrachtwagens en tractoren overheen rijdt. Ook hebben ze last van afremmend en optrekkend verkeer. Bewoners deden in januari in BN DeStem hun beklag. ,,De drempel heeft de snelheid teruggebracht, maar er zijn andere problemen voor teruggekomen.”

In overleg met de werkgroep verkeer van de stadstafel en bewoners heeft de gemeente besloten het plateau binnen de bebouwde kom weg te halen. Volgens Zwiers komen daar DSI's voor terug. Dat zijn borden die weggebruikers meteen met hun snelheid confronteren. De gemeente gaat met de politie bespreken of er op de Noordlangeweg meer op de maximumsnelheid kan worden gehandhaafd.

Riviercruises

De gemeente kijkt samen met de stadstafel ook naar wat er op de langere termijn moet gebeuren. Dat is onder meer nodig omdat er plannen zijn om aan de oostzijde van de vestingstad een steiger voor riviercruises en een parkeerterrein aan te leggen.

,,Het plateau geeft te veel ellende”, zegt bewoner Hans de Jong. Volgens hem is al in een vroeg stadium bij de gemeente aangegeven dat in de bebouwde kom beter naar andere maatregelen kan worden gekeken, bijvoorbeeld een chicane of trajectcontrole.