Volledig scherm
Het nieuwe dorpshart van Moerdijk krijgt steeds meer vorm. De speeltoestellen staan op hun plaats. Jan Eestermans is trots. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Dorpshart Moerdijk krijgt nu echt vorm

MOERDIJK - De speeltoestellen en de picknicktafel staan er en de bomen zijn geplant. De grond waar het multifunctionele sportveld moet komen is klaar voor het kunstgras.

Quote

Bijzonder, want van dit soort speeltui­nen zijn er maar 25 in heel het land

Jan Eestermans

Het dorpshart van Moerdijk, op de plek van de oude Stephanuskerk, begint nu echt vorm te krijgen. Op 29 juni vindt de feestelijke opening plaats.

De speeltuin is geschikt voor alle kinderen. Van jong tot oud en met of zonder beperking. ,,Dat kinderen samen in één speeltuin kunnen spelen is wat we wilden", vertelt Jan Eestermans van Dorpstafel Moerdijk. ,,Het is echt bijzonder, want van dit soort speeltuinen zijn er maar 25 in heel het land. De dichtstbijzijnde zijn in Rotterdam en Oss."

Pronkstuk

De draaicarrousel is het pronkstuk van de speeltuin. ,,Daar kan een rolstoel in vastgemaakt worden zodat ook die kinderen lekker mee kunnen draaien. Bij mindervaliden moet je overigens niet altijd denken aan mensen in een rolstoel. Het is hier ook geschikt voor kinderen met ADHD, ADD of andere gedragsstoornissen. Als ze even een momentje alleen willen zijn tijdens de drukte van het spelen, kunnen ze zich afzonderen. Ook de vogelnestschommel is geschikt voor kinderen met een fysieke beperking."

Quote

Heel Moerdijk is straks fit

Jan Eestermans

In de speeltuin zijn ook fitnessapparaten te vinden zodat de ouders kunnen trainen wanneer hun kinderen aan het spelen zijn. ,,Heel Moerdijk is straks fit", lacht Eestermans. Zo'n speciale speeltuin kost veel meer dan een speeltuin waar geen rekening gehouden wordt met mindervalide kinderen. Zo'n 24.500 euro moest er bijgelegd worden.

Het geld is bij elkaar gebracht met acties, giften en crowdfunding. De laatste 10.000 euro zijn opgehaald door Havenbedrijf Moerdijk, Shell Moerdijk, ATM en Sivomatic.

Naast het aanleggen van de speeltuin is er nog veel meer gebeurd in de afgelopen weken. Zo is de picknicktafel geplaatst en zijn er bomen geplant. De verlichting is aangesloten en de grond is platgemaakt voor het kunstgras voor het multifunctionele sportveld.

Op 29 juni zal het nieuwe dorpshart feestelijk geopend worden.