Dít is het gezicht van de nieuwe Zevenbergse haven

VideoZEVENBERGEN - Hij zou herkenbaar moeten zijn aan de blauwe jas en de oranje helm. De oranje helm staat op zijn hoofd, de blauwe jas... ,,... Is er morgen pas",  zegt Leo Soeteman. Sinds 1 april mag de 56-jarige Stellendammer zich havenmeester van Zevenbergen noemen, dat wil zeggen van de gedempte haven waar over anderhalf jaar weer water door moet stromen.

De havenmeester oogt gezond. ,,Ben net een weekje in Egypte geweest", zegt hij glunderend. ,,De zon opzoeken. Maar hier is het ook niet verkeerd.” Hij kijkt eens omhoog, richting strakblauwe lucht, de ogen half dichtgeknepen om het zonlicht te weren. 

Zorgen voor veiligheid

Havenmeester is hij dus. En dat is iets anders dan normaal. Zorgen voor veiligheid, dat is zijn belangrijkste taak. ,,Ik sta tussen de winkeliers en de aannemer in. Ik moet ervoor zorgen dat het winkelpersoneel veilig naar en van de winkel kan, en de klanten natuurlijk, en dat de leveranciers hun goederen kwijt kunnen.”

Quote

Het draait allemaal om communica­tie

Leo Soeteman, Havenmeester Zevenbergen

Er komen geen boten en geen water aan te pas. Wel mensen. ,,Het draait allemaal om communicatie", filosofeert de Flakkeeër die hiervoor 28 jaar bij Ballast Nedam werkte. 

Volledig scherm
Havenmeester Leo Soeteman. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Geen kwaaie gezichten

,,Ik ga bij de winkeliers langs. Dat wordt gewaardeerd. Ze hebben allemaal mijn kaartje. Als er iets is, kunnen ze me zo bellen. Negen van de tien zeggen nu al: ‘Het moet tóch gebeuren, dus vooruit maar.’ Als je goed communiceert, is iedereen tevreden en krijg je geen kwaaie gezichten.” 

Allemaal flauwekul

Hij grijnst. ,,Ja, ik heb erover gehoord. Niet iedereen zit te wachten op het water.  Ik heb met oudere mensen gesproken; die hebben nog meegemaakt dat de haven gedempt werd en vinden wat er nu gebeurt allemaal flauwekul. Maar je zult zien dat als het straks af is, iedereen er blij mee is.” 

Straks drukker 

De baan bevalt hem tot nu toe prima, zegt hij. ,,Och, ik heb al zat meegemaakt bij Ballast Nedam. Dan is het hier wel te doen, hoor.  Straks wordt het wel drukker. Nu werken er een stuk of twintig mensen, maar als straks in week 24 het heien begint, loopt het langzaam op naar zestig.” 

Leien dakje? 

Niet dat hij daar ook maar één moment tegenop ziet. ,,Nee, zeker niet. Geef mensen duidelijkheid, dan gaat het ...”

Van een leien dakje?

,,Ha ha, dat heb ik  niet gezegd.”