Volledig scherm
Ellen Deelen van d'Engelenburgh in Fijnaart. © Aletta Kloeg

Deze vrouw uit Fijnaart zingt als een engel: ‘Ik móet iets met mijn stem doen’

FIJNAART - ,,Ik heb mijn stem gekrégen. Het is een cadeautje. Ik vind dat ik er ook iets mee moet doen.”

Ellen Deelen-Beekman  is de naam van deze vlotte vrouw, een geboren Rotterdamse die in de Nederlandse muziekwereld haar sporen heeft verdiend als ‘dramatische’, dat wil zeggen ‘donkere’ sopraan. Ze gaat zich voortaan meer richten op het geven van zangles en presentatietechniek. 

Villa d’Engelenburgh

Samen met haar man Marcel woont ze al bijna tien jaar in de voormalige pastorie van Fijnaart, tussen de katholieke kerk en de Topshopper in. 

Het monumentale pand, waar ze vier jaar keihard aan hebben gewerkt om er een klassiek kunstwerk van te maken, heeft de naam Villa d’Engelenburg gekregen en fungeert één zondag per maand als concertgebouwtje. 

In de imposante woonkamer en suite staat een witte vleugel, op een sokkel de buste van lievelingscomponist Giuseppe Verdi en op een standaard een oude gitaar.  

Quote

Mijn vader zong opera en operette. Vreselijke muziek vond ik dat, ha ha!

Ellen Deelen-Beekman, Villa d’Engelenburgh

,,Daar is het mee begonnen", wijst Ellen op het instrument. ,,En ik heb in bands gezongen. Daar was niks klassieks aan. Mijn vader zong op amateurniveau opera en operette. Vreselijke muziek vond ik dat, ha ha!"

Maar de appel viel uiteindelijk niet ver van de boom. ,,Hij kon er zo goed over vertellen", herinnert Ellen zich, ,,hij wist er alles van.” Zijn dochter koos voor het conservatorium in Rotterdam, om daarna overal in allerlei opera's en operettes te zingen. Een boeiend maar slopend leven. ,,Topsport", vindt ze.

‘Ja, maar jij bent een man!’

Toen ze twee jonge kinderen had, kwam er een droombaan op haar af: ,,De Nederlandse Opera in Amsterdam wilde me hebben. ‘Hoe moet dat, met twee kleine kinderen?’, zei ik tegen Marten Smeding, die me het aanbod deed. 

‘Hoezo?', zei hij, ‘ik heb ook twee kleine kinderen.’ ‘Ja, maar jij bent een man!', zei ik. Ik heb het aanbod afgeslagen. Dat vond ik heel zwaar.”

Quote

We eindigen het kerstcon­cert altijd met ‘Ere zij God’. Iedereen zingt dan luidkeels mee. Geweldig, toch?

In Fijnaart hebben ze het naar hun zin. De concerten lopen goed, ze zijn een vaste waarde geworden voor mensen die klassieke muziek in een intieme sfeer op prijs stellen. De kerstconcerten zijn de laatste jaren volgeboekt. ,,We eindigen altijd met Ere zij God. Iedereen zingt luidkeels mee. Geweldig, toch?”

Volledig scherm
Alleenstaanden zijn welkom bij Ellen en Marcel Deelen (foto rechts) in Fijnaart om het kerstfeest te vieren. © Pix4Profs / Edwin Wiekens

Ellen Deelen-Beekman zingt op zondag 26 januari tijdens het Nieuwjaarsconcert ‘Wiener Bonbon’. Meer info: www.villa-engelenburgh.com 

 1. Druk? Ik laat mijn leven niet leiden door anderen
  Geef uw mening

  Druk? Ik laat mijn leven niet leiden door anderen

  Het is een van de meest voorkomende klachten van nu: het dag in, dag uit te veel ballen tegelijk moeten hooghouden. Thuis, op het werk, bij de (sport)club, op school, bij familie; veel mensen ervaren de huidige tijd alsof ze worden geleefd door hun omgeving. Het gevoel dat alles en iedereen in de nabijheid iets van je verwacht en jij je verplicht voelt die verwachting waar te maken. Het probleem speelt bij zowel jong als oud en in tal van sectoren. Hoe houd je de regie over je eigen leven?
 2. Zaaien en oogsten!
  Boerenpraat

  Zaaien en oogsten!

  De dagen worden langer, de mooiste tijd van het jaar komt eraan: het voorjaar! Dat betekent voor de boer dat hij plannen gaat maken voor het nieuwe groeiseizoen. Welke gronden heb ik tot mijn beschikking? Kan ik nog land huren van een collega? Vervolgens maakt de boer een bouwplan: welke gewassen ga ik zaaien? Wat en hoeveel gaan we oogsten? Voor mij is het eenvoudig, het enige gewas dat ik teel is gras. In januari plan ik waar de koeien als eerste gaan weiden. De andere weilanden worden dan gemaaid. Afhankelijk van die keuze volgt een bemestingsplan.