Volledig scherm
Kelly van Gils heeft vanuit de Immanuelparochie een zending gekregen in Ecuador. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Deze missionaris anno 2019 is 26 en komt uit Zevenbergschen Hoek

ZEVENBERGSCHEN HOEK - Missionarissen. Je ziet en hoort er veel minder van dan pak-hem-beet zestig jaar geleden, maar ze zijn er nog steeds. Al is de tijd dat de ze met een stapel bijbels in de hand zieltjes gingen winnen voorbij. De missionaris van nu gaat daar naartoe waar hij of zij direct iets goeds kan doen voor een ander.

Op christelijke principes gestoeld maar zonder te prediken. Kelly van Gils (26) uit Zevenbergschen Hoek is zo'n moderne missionaris. Onder de vlag van de Haagse organisatie Week Nederlandse Missionaris (WNM) vertrok zij in 2017 naar Ecuador om zich daar in te zetten voor een schoon-waterproject. Ze is nu twee weekjes terug in Brabant om zondag weer naar Zuid-Amerika af te reizen.

Drinkwater

,,Met kerst had ik het te druk, vandaar dat ik nu even bij mijn ouders ben'', legt ze uit. Het afgelopen jaar heeft ze maar liefst 550 gezinnen van schoon drinkwater voorzien. ,,Dat begint bij een bezoek en een inventarisatie, en eindigt met de installatie van een waterfilter met de bijbehorende voorlichting over het gebruik en onderhoud. Inclusief de fondswerving.''

Quote

Afgelopen december begon ik in een natuurre­ser­vaat aan de kust

Kelly van Gils

Na zich een jaar lang ingezet te hebben voor het waterproject, koos ze er afgelopen winter voor om een project op te zoeken dat meer aansluiting heeft met haar opleiding Natuur Educatie. ,,Afgelopen december begon ik in een natuurreservaat aan de kust. Hier bereid ik projecten voor die we uitrollen op lokale scholen en begeleid ik stagiairs, vrijwilligers en onderzoekers.''

Voorlopig heeft de hedendaagse missionaris zich gecommitteerd om nog twee jaar in Ecuador actief te blijven. Of haar toekomst daarna in Zuid-Amerika, West-Brabant of geheel ergens anders ligt, daar is ze nog niet uit. ,,Ik zie wel hoe het loopt'', antwoordt ze onbevangen.

 1. Niemand mag ziek worden, vinden ze op basisschool Aventurijn in Standdaarbuiten
  PREMIUM
  Longread

  Niemand mag ziek worden, vinden ze op basis­school Aventurijn in Standdaar­bui­ten

  STANDDAARBUITEN - Juf Angella van groep acht ziet er pips en vermoeid uit. Alsof ze de marathon heeft gelopen, vertrouwt ze haar collega’s tussen de middag toe. Door koorts en een flinke keelontsteking moest Angella haar klas in de steek laten. Zo voelt dat bij leerkrachten. ,,Ik voelde me zó verschrikkelijk schuldig. De kinderen, de collega’s. Als je ziek wordt, zadel je de school met een hoop problemen op.”
 2. Kapitaalinjectie voor haven met water in Zevenbergen
  PREMIUM
  video

  Kapitaalin­jec­tie voor haven met water in Zevenber­gen

  ZEVENBERGEN - Het ziet er naar uit dat dit voorjaar het grote graafwerk begint in het centrum van Zevenbergen. Er liggen miljoenen euro's extra klaar om het havenkarwei vlot te trekken. De gemeente Moerdijk hoest een kleine miljoen euro meer op. ,,Een haven met water is een grote plus voor het centrum”, verdedigt wethouder Thomas Zwiers dit voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

poll

Een haven met water is een aanwinst voor Zevenbergen en mag daarom best wat meer kosten

 • Eens (32%)
 • Oneens (68%)
3192 stemmen