Volledig scherm
Kelly van Gils heeft vanuit de Immanuelparochie een zending gekregen in Ecuador. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Deze missionaris anno 2019 is 26 en komt uit Zevenbergschen Hoek

ZEVENBERGSCHEN HOEK - Missionarissen. Je ziet en hoort er veel minder van dan pak-hem-beet zestig jaar geleden, maar ze zijn er nog steeds. Al is de tijd dat de ze met een stapel bijbels in de hand zieltjes gingen winnen voorbij. De missionaris van nu gaat daar naartoe waar hij of zij direct iets goeds kan doen voor een ander.

Op christelijke principes gestoeld maar zonder te prediken. Kelly van Gils (26) uit Zevenbergschen Hoek is zo'n moderne missionaris. Onder de vlag van de Haagse organisatie Week Nederlandse Missionaris (WNM) vertrok zij in 2017 naar Ecuador om zich daar in te zetten voor een schoon-waterproject. Ze is nu twee weekjes terug in Brabant om zondag weer naar Zuid-Amerika af te reizen.

Drinkwater

,,Met kerst had ik het te druk, vandaar dat ik nu even bij mijn ouders ben'', legt ze uit. Het afgelopen jaar heeft ze maar liefst 550 gezinnen van schoon drinkwater voorzien. ,,Dat begint bij een bezoek en een inventarisatie, en eindigt met de installatie van een waterfilter met de bijbehorende voorlichting over het gebruik en onderhoud. Inclusief de fondswerving.''

Quote

Afgelopen december begon ik in een natuurre­ser­vaat aan de kust

Kelly van Gils

Na zich een jaar lang ingezet te hebben voor het waterproject, koos ze er afgelopen winter voor om een project op te zoeken dat meer aansluiting heeft met haar opleiding Natuur Educatie. ,,Afgelopen december begon ik in een natuurreservaat aan de kust. Hier bereid ik projecten voor die we uitrollen op lokale scholen en begeleid ik stagiairs, vrijwilligers en onderzoekers.''

Voorlopig heeft de hedendaagse missionaris zich gecommitteerd om nog twee jaar in Ecuador actief te blijven. Of haar toekomst daarna in Zuid-Amerika, West-Brabant of geheel ergens anders ligt, daar is ze nog niet uit. ,,Ik zie wel hoe het loopt'', antwoordt ze onbevangen.

  1. 'De oorlog in West-Brabant begon na de bevrijding'
    PREMIUM
    LONGREAD | Bevrijding 75 jaar

    'De oorlog in West-Bra­bant begon na de bevrijding'

    MOERDIJK/DORDRECHT - Na de bevrijding van West-Brabant, begin november 1944, scheidt alleen het Hollandsch Diep de geallieerden nog van Dordrecht. Maar aan beide kanten van de door de Duitsers opgeblazen Moerdijkbruggen is de oorlogsellende nog lang niet voorbij. In het zuiden is zoveel kapot dat er weinig te vieren valt, in het noorden moet de hongerwinter nog beginnen en laat de bezetter voelen dat ie nog niet verslagen is.