Volledig scherm
© ThinkStock

'Denk je dat ik bedrijf na 49 jaar expres failliet laat gaan als het volgend jaar 50 jaar bestaat'

ZEVENBERGEN - Vos Taxi en Touringcars uit Zevenbergen is donderdag door de rechtbank failliet verklaard. Als curator is mr. Ruud Bom uit Breda aangesteld. Het bankroet treft 22 medewerkers. Een strijdbare directeur Jack Vos zegt dat hij in een doorstart van zijn bedrijf gelooft. „Ik verwacht daar volgende week meer over te kunnen zeggen.” Volgens Vos heeft een optelsom van factoren geleid tot het faillissement.

Jack Vos voelt zich ondernemer in hart en nieren. "Denk je dat ik een bedrijf na 49 jaar expres failliet laat gaan als het volgend jaar 50 jaar bestaat?" De directeur van het Zevenbergse taxibedrijf benadrukt dat niet alleen de leiding, maar ook het personeel er alles aan heeft gedaan om het tij te keren.

Vos Taxi is gespecialiseerd in het vervoer van vaak kwetsbare doelgroepen. Het wegvallen van een opdracht was de spreekwoordelijke druppel. Maar volgens Jack Vos staat de hele taxibranche al jaren zwaar onder druk door aanbestedingen tegen (te) lage marges, veranderende regels en moordende concurrentie.

"Misschien dat ik koppig ben geweest door aan onze normen van service en kwaliteit vast te houden", steekt hij ook de hand in eigen boezem. "Maar de kennis en ervaring van ons personeel zijn onze waarden. Zij hebben het bedrijf mee opgebouwd en de reputatie gevestigd."

Onder de huidige marktomstandigheden is de taxibranche met steeds goedkopere arbeidskrachten gaan werken. "Als ik dat voorbeeld had gevolgd, had ik een ander bedrijf gehad", denkt hij. "Ik wil mensen als mensen behandelen." In zijn visie geldt dat ook voor het omgaan met de klanten. Jack Vos spreekt van 'simpele dingen' als de klant na een ziekenhuisbezoek niet achterlaten tot de voordeur echt open is.

Hij benoemt tegelijk de keerzijde van die opvatting: "Als iemand na een nierdialyse problemen heeft en je gaat met de klant terug, dan voorziet de vergoeding daar niet meer in." Albert Heijn-service leveren tegen Action-prijzen noemt de ondernemer dat. De directeur van het taxibedrijf ziet zich 'wel gewaardeerd door de klant, maar niet beloond door Wmo'.

De taxibranche heeft de laatste jaren sterk ingeboet op reserves. Terugkijkend denkt Vos dat hij misschien eerder had moeten inkrimpen. Met het personeel zijn de steeds moeilijkere omstandigheden al voor het faillissement besproken. "Toen hebben ze nog eens extra hun best gedaan", zegt hij over de reactie daarop.

Vos ziet nog altijd toekomst. "Daar ben je ondernemer voor. We hebben onze opleidingen en keurmerken op niveau gehouden. En ik ben ook zeker niet tegen meer efficiency."

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.