Spitsmijders blijven weg uit Zevenbergschen Hoek nu Nederland massaal thuis werkt.
Volledig scherm
Spitsmijders blijven weg uit Zevenbergschen Hoek nu Nederland massaal thuis werkt. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Den Hoek nu eindelijk sluipverkeervrij: ‘Maar de overlast is niet minder’

ZEVENBERGSCHEN HOEK - File op de A16 of de A59; dan weet Zevenbergschen Hoek al hoe laat het is. Een hele rij maatregelen, van strengere handhaving tot het aanleggen van een nieuwe weg en herinrichting van het dorpscentrum, hielp het dorp niet van het hardnekkige sluipverkeer af. Is het nu, sinds Nederland massaal thuis werkt, dan eindelijk rustig op ‘Den Hoek’?

Jacques de Win, die aan de Hoofdstraat middenin het dorp woont, begint te lachen. ,,Er is inderdaad minder verkeer. Als er minder opstoppingen zijn op de A16 - en dat is nu zo - dan zijn mensen eerder geneigd zich aan de regels te houden en bijvoorbeeld de nieuwe weg om het dorp heen te volgen”, vertelt hij. ,,Maar de overlast is beslist niet minder geworden. En in principe heb ik er nu zelfs meer last van, omdat ik nu ook thuis moet werken.”

Quote

In principe heb ik er nu zelfs meer last van, omdat ik nu ook thuis moet werken

Jacque de Win, woont in Zevenbergschen Hoek

Vrachtverkeer lijkt meer geworden

Die overlast komt nu dus niet zozeer van filemijders, maar van het vrachtverkeer dat wel gewoon doorgaat. Ook daartegen nam de gemeente al meerdere maatregelen; er kwam een inrijverbod, met bedrijven in de omgeving werden afspraken gemaakt dat leveranciers niet meer door het dorp rijden en ook navigatiesystemen zouden geen routes door de dorpskern meer moeten aangeven.

,,Maar ik heb het gevoel dat het er juist meer zijn geworden”, zegt De Win. ,,Er is ook niet tegenop te handhaven, want het gaat de hele dag door. Vanochtend begon het al om half acht. En in het verleden waren het vooral buitenlandse chauffeurs, maar het lijken nu ook steeds vaker Nederlandse vrachtwagenchauffeurs te zijn die de borden negeren. Nou, als die nu óók al geen Nederlands meer spreken, dan hebben we toch een probleem.”

Quote

De brandweer moet er wel kunnen blijven komen. En mensen willen misschien ook een keer meubels laten thuisbezor­gen

Dany Dingemans, wethouder

Zo snel mogelijk in gesprek

Wethouder Danny Dingemans erkent dat de problemen nog niet verholpen zijn, maar wil er ook voor waken dat het middel erger wordt dan de kwaal. ,,Ik ben best bereid om de maatregelen verder op te schroeven, maar uiteindelijk heeft dat ook gevolgen voor de bewoners zelf. We kunnen het dorp, bij wijze van spreken, helemaal ontoegankelijk maken voor vrachtwagens, maar de brandweer moet er wel kunnen blijven komen. En mensen willen misschien ook een keer meubels laten thuisbezorgen.”

Hij wil maar aangeven; de perfecte oplossing bestaat wellicht niet. ,,Maar we moeten wel zoeken naar de optimale oplossing. Daarover wil ik zo snel mogelijk met de inwoners in gesprek, zodat zij kunnen aangeven wat ze wel en niet willen.”