Volledig scherm
ANP Photo

De retourknop als belastingtruc: ook West-Brabantse supermarktbazen voor de rechter

ARNHEM/ZEVENBERGEN/KLUNDERT - Na een groot belastingschandaal in de supermarktbranche hebben meer dan 200 filiaalhouders een naheffing betaald aan de fiscus. Vier supermarktbazen, van wie twee uit West-Brabant, maakten het volgens het Openbaar Ministerie al te bont. Zij staan donderdag en vrijdag voor de rechter.

De supermarkteigenaren gaven tussen 2006 en 2010 stelselmatig te weinig omzet op. Het gaat om een totaalbedrag van circa 20 miljoen euro, blijkt uit navraag bij de Belastingdienst. De omzetbelasting die de filiaalhouders daarmee ontdoken – naar schatting meer dan 1,5 miljoen euro – hebben zij inmiddels moeten terugbetalen.

De frauderende ondernemers misbruikten de retourknop op de kassa om hun omzet te verlagen. Ze deden net of klanten artikelen terugbrachten, terwijl ze die in werkelijkheid verkochten. De teruggeboekte bedragen haalden ze contant uit de kassalade. Sommigen gingen wel heel ver met die praktijken: ze begonnen direct na openingstijd al op de retourknop te drukken, terwijl nog geen klant in de winkel stond.

Vier supermarkteigenaren komen er niet vanaf met een fiscale regeling. Zij hebben het te bont gemaakt, vindt het Openbaar Ministerie, dat de zaak hoog opneemt. ,,Het afromen van omzet en daarmee belasting ontduiken zien wij als fraude. Het benadeelt mensen en bedrijven die wel netjes belasting betalen, het werkt concurrentievervalsend en ondermijnt ons systeem," aldus Marieke van der Molen van het Functioneel Parket.

Zevenbergen en Klundert
Een van de vier eigenaren die vandaag in Arnhem terecht staan, is H. van D. uit Zevenbergen, tot 2010 eigenaar van de toenmalige Super de Boer aan de Zuidhaven. De FIOD viel vier jaar geleden binnen in zijn bedrijf en woning. Met zijn bedrijfsvoorganger en vader trof justitie een schikking, vertelt hun advocaat. De raadsman gaat inhoudelijk niet op de zaak in. Ook J.D. uit Fijnaart, tot half 2010 eigenaar van de Super de Boer in Klundert, moet voor de rechter verschijnen.

De invallen in 2012 bij negen eigenaren in heel Nederland maakten deel uit van een megaoperatie van de FIOD en het Openbaar Ministerie. De belastingfraude bleek vooral gemeengoed te zijn onder Super de Boer-filiaalhouders. Volgens het OM drukte de helft van alle 240 ondernemers te vaak op de retourknop. Daarna zijn ook andere ketens doorgelicht. De Belastingdienst heeft uiteindelijk meer dan 200 supermarkteigenaren op de vingers getikt. ,,Het betreft ondernemers van alle grote winkelketens," aldus Van Kollenburg.

Jumbo, dat in 2009 winkelketen Super de Boer overnam, benadrukt via woordvoerster Claire Trügg dat 'malversaties in welke vorm dan ook' niet worden getolereerd. De supermarktketen ondertekende in april 2014 als eerste een belastingconvenant waarmee franchisehouders extra controle houden op de kassatransacties van hun filialen. Inmiddels hebben alle grote franchiseketens dit convenant ondertekend, meldt de Belastingdienst.

Met zijn grote stroom aan contanten is de supermarktbranche gevoelig voor fraude, zeiden ingewijden eerder in deze krant. Volgens hen bestaat al tientallen jaren een zwartgeldcircuit. ,,Franchise-ondernemers betalen overuren vaak zwart uit. Waar halen ze dat geld vandaan? Uit de kas. Het is net zo normaal als het zwart uitbetalen van de schoonmaakster of de schilder. Maar om personeel zwart te kunnen betalen, moet je trucjes bedenken." OM-woordvoerster Marieke van der Molen stelt dat maatregelen zijn genomen om belastingontduiking tegen te gaan: ,,Belastingdienst, FIOD en OM hebben samen gekeken wat de beste aanpak is om de fraude aan te pakken en in de toekomst te voorkomen."

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.