De Rashoeve: blusapparatuur en vers vlees van de boerderij
Van West-Brabantse bodemIn deze serie nemen we u mee de ‘de boer op’. Hoe verdienen West-Brabantse landbouwers hun brood? Vandaag: Piet en Karin van Rosendaal, die de zaken nemen zoals het hen op het boerenpad komt.
,,Hierachter ligt een boerderijcamping”, zegt Piet van Rosendaal vanaf het terras dat uitkijkt over de twee hectare grond die hoort bij de dijkwoning die hij en zijn vrouw Karin twaalf jaar geleden kochten. ,,Dan snap je toch meteen dat wij nooit op vakantie hoeven. Wij genieten altijd van dit uitzicht.” Hij wijst op de fruitboomgaard met appels, peren, frambozen, bramen. Er staat een kasje waar verse groente groeit en de weide waar een verzameling dikbillen staat te grazen.
Piet (60) en Karin (59) van Rosendaal zaten op de middelbare agrarische school. Hij studeerde af als hovenier, zij als bloemist. Na zijn studie werkte Piet bij een fruitteler. Vanuit zijn lidmaatschap van de vrijwillige brandweer ontstond later zijn bedrijf RAS brandbeveiliging, dat nu vanuit de boerderij bestiert.
Biefstukken
In de tijd dat Piet voor de fruitteler werkte, woonde het stel in het buitengebied. Dat beviel hen goed, en wanneer ze twaalf jaar geleden de kans krijgen een prachtige, maar sterk verouderede boerderij te kopen, grijpen ze deze aan. Wanneer een overbuurman een praatje komt maken en uitlegt hoe de boerderij vroeger gerund werd door drie broers, met een hoek fruit, een stuk akkerbouw en een verzameling dikbillen, besluiten ze meer gebruik te gaan maken van alle ruimte die ze hebben. ,,Dat is makkelijk zat, dacht ik bij mezelf”, zegt Piet. ,,Maaien we het gras weg en dan groeien daar voortaan biefstukken.” ,,Zo is het gekomen”, valt Karin haar man bij.
Zonder enige kennis van veehouderij, springen ze in het diepe. Dat gaat wonderwel zonder noemenswaardige obstakels. ,,We hebben een keer meegemaakt dat we een aantal stiertjes kochten en dat bleken heel kleine stiertjes te zijn.” De runderen blijven een jaar of twee op De Rashoeve. Daarna gaan ze ‘op wintersport’, zoals Piet het noemt. ,,Otto, een plaatselijke slager, slacht de dieren voor ons”, vertelt Karin. ,,Heel kleinschalig, zonder haast, zonder stress. Een echte ambachtsman.” De klanten van De Rashoeve kunnen intekenen op een aantal kilo vlees en dat na de slacht ophalen.
De veestapel van de familie Van Rosendaal is te overzien. Een dozijn dikbillen, drie biggen, een dozijn kippen en zes katten. De kippen zorgen ervoor dat er altijd voldoende eieren in huis zijn. Kleinzoon Niek (bijna 4) is wekelijks op de boerderij te vinden en kan oma al ontzettend goed helpen bij het eierrapen. Al wacht hij wel even tot zij de al te opdringerige dames uit het nachtverblijf zet. Hij is geen fan van hun gefladder. Dan speelt hij liever in het varkensbuitenverblijf met de krulstaartjes. Deze zijn op termijn wel weer voor de consumptie bedoeld, wanneer ze ‘genoeg spek op de botten hebben’.
Dikke billen door een gendefect
Het dikbil rund heeft een abnormaal forse spierontwikkeling wat, de naam zegt het al, vooral goed zichtbaar is aan de achterbenen. Deze spiermassa wordt veroorzaakt door een bepaald gendefect, dat zorgt dat er minder rem zit op de spierontwikkeling. Fokkers hebben in verschillende rassen geselecteerd op de aanwezigheid van deze genafwijking. Veel spiermassa betekent veel rendement bij de slacht. Een keerzijde van de medaille is dat het doorfokker met de dikbil ervoor heeft gezorgd dat de kalveren al in de baarmoeder disproportioneel groot zijn, waardoor een natuurlijke bevalling in de meeste gevallen niet mogelijk is. Veel kalfjes komen ter wereld via een keizersnee. Op dit moment heeft Piet slechts drie kalfjes aangekocht, terwijl hij er voorheen een stuk of acht of negen had lopen. ,,Veel boeren zijn gestopt waardoor de prijs per kalf gestegen is. Tot wel drie keer over de kop. En dat terwijl de vleesprijs nog niet gestegen is. Een hobby mag geld kosten, maar geen kapitalen.”
Labradors
En dan zijn er nog drie labradors. Oma, moeder en dochter. ,,Sinds ons trouwen hebben we labradors”, zegt Piet. Toen ze nog verkering hadden, had Karin dat in elk geval zeker niet voorzien. ,,Ik was vroeger bang van alle honden”, zegt ze. Maar wanneer op het fruitbedrijf waar Piet werkt en woont een nestje puppy’s komt, uitgerekend in de drukste weken van het jaar, laat ze zich overhalen om voor het nestje te zorgen. Daarna is ze er aan verknocht. Ze krijgt de eerste keus. ,,Zo kwam Buck in ons leven.” Van tijd tot tijd komt er een nestje. ,,Fokken doen we alleen als dat uitkomt. Alles volgens de regels van de Labrador Kring Nederland”, zegt Karin. ,,En alleen als ik er zin in heb. Daar kan makkelijk ineens twee jaar tussen zitten.”
Duizenden bijen
De laatste jaren zijn er in korte tijd veel dieren bijgekomen. Zet je de nieuwkomers met z’n alle op de weegschaal, dan kom je nog niet aan het gewicht van één dikbil. Maar het aantal loopt in de vele duizenden. Het zijn namelijk bijen. ,,Dat begon vier jaar geleden”, zegt Piet. ,,We hadden een stukje tuin over en er waren wat mensen die hier graag een kruidentuintje wilde aanleggen. Prima, vond ik. Vervolgens wilden ze er een bijenkast bijzetten. Dat vond ik ook geen probleem. Dat is immers ook goed voor onze fruitbomen. En vervolgens stopten zij er door omstandigheden mee en zat ik ineens met een bijenkast.”
Piet had ervoor kunnen kiezen de kast op te ruimen. Hij besluit echter om er nog een paar kasten bij te zetten. ,,Als imker moet je meerdere kasten hebben om het spel een beetje te kunnen spelen”, legt hij uit. ,,Je moet eigenlijk minimaal drie kasten hebben.” Vol trotst toont hij zijn kleurrijke verzameling bijenkasten. In korte tijd heeft hij zich, met behulp van imkerij Landjuweel uit Steenbergen, de kneepjes van het bijenhouden eigen gemaakt. ,,De kasten zijn het kapitaal van een imker”, gaat hij verder. ,,Het afgelopen jaar heb ik veertig zwermen kunnen scheppen. Dus daarmee heb ik er veertig volkeren bijgekregen.”
Voor het komend seizoen heeft Piet veertig kasten klaarstaan. Hiermee wil hij zich de komende tijd ‘zachtjesaan gaan profileren’, waarna hij de kasten tegen betaling wil verhuren aan fruitkwekers. De honing is te koop aan huis, maar wordt ook gebruikt door een lokale bierbrouwer voor diens honingbier. Financieel binnenlopen zullen Piet en Karin niet op hun honing. ,,We zijn een winkel van niks”, zegt Piet met een lach. ,,Er zit nauwelijks een verdienmodel achter. Leuk is het wel.”
Meer lezen?
Wilt u meer lezen over West-Brabantse landbouwers?
- Met een eigen boomkwekerij komt Jannick zijn jongensdroom uit
- Deze kwekers hebben een echte liefde voor oude appels en peren.
- ‘Heerlijk, alleen met de varkens’
- De avontuurlijke kip krijgt op deze boerderij de ruimte.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Carnavalsliefhebber kan in ’t Stijlorenrijk zijn lol op: veel leut en een biertje voor een schappelijk prijsje
ETTEN-LEUR - Carnaval in Etten-Leur gaat weer groots gevierd worden. Over drie weken wordt de Markt opgetuigd voor een vierdaags carnavalsfeest met een bomvol programma op het buitenpodium. ,,’t Stijlorenrijk gaat weer oranje kleuren!” -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Een tweede leven voor kansloze boompjes in Moerdijk
NOORDHOEK - Aan de Keeneweg in Noordhoek wordt zaterdagochtend hard gewerkt. Kleine boompjes die hier door de concurrentie van andere bomen amper een kans hebben, worden uitgestoken en naar een andere plek gebracht. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat?
-
PREMIUM
Twee jubilea voor vrijwilligerspaar Van Gils in Prinsenbeek: ‘We zijn niet hier om alleen maar wat rond te baggeren’
PRINSENBEEK - Veertig jaar bij de scouting vieren ze niet, daar is geen beginnen aan. Vijftig jaar getrouwd wél. Peter en Anja van Gils (allebei 69) uit de Kapelstraat in Prinsenbeek zijn al decennialang minstens tien uur per week actief als vrijwilliger. -
-
-
PREMIUM
Minister Harbers trekt beurs voor meest verkeersonveilige punt in Halderberge
OUD GASTEL – Het Rijk betaalt mee aan de studie naar een oplossing voor de afrit A17 met de Kralen in Oud Gastel. Dat beloofde minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat maandagavond. ,,We moeten hier een deskundige op loslaten om de juiste oplossing te vinden.” -
PREMIUM
Oudenbossche Tennis Club krijgt er met nieuwe padelbanen een tweede sport bij
OUDENBOSCH - Liefhebbers van padel kunnen binnenkort ook in Oudenbosch terecht. De Oudenbossche Tennis Club (OTC’34) legt vooralsnog twee banen aan, in de hoop vooral jongeren bij de club te betrekken.