Ongeval Langeweg.
Volledig scherm
Ongeval Langeweg. © Marcel van Dorst / MaRicMedia

De N285 bij Langeweg 'heeft de aandacht'

LANGEWEG - De provincie en de gemeente Moerdijk zijn al even in gesprek over de veiligheid op de provinciale Langeweg ter hoogte van het dorp Langeweg. 

Volgens wethouder Thomas Zwiers 'lijkt de weg veilig maar is ie verraderlijk gevaarlijk'.

Dat bleek ook afgelopen maandag weer toen een 58-jarige vrouw uit de gemeente Halderberge het leven verloor bij een aanrijding op de kruising van De Langeweg en de Hamseweg bij het dorp.

Geen blackspot

Voor de provincie is de N285 tussen Zevenbergen en rotonde De Drie Hoefijzers geen 'black spot'. Op het gedeelte tussen Langeweg en de Oostrand in Zevenbergen zijn in de periode 2011-2016 vijf ongevallen geregistreerd. 

De gemeente hanteert andere cijfers. Wethouder Zwiers zegt dat er de afgelopen vijftien jaar veertien  ongevallen met materiële schade zijn gebeurd en dertien met gewonden of dodelijke slachtoffers. 

Twee problemen

Volgens Zwiers zijn er twee problemen: de snelheid waarmee het verkeer op de provinciale N285 rijdt en het kruispunt an sich. Daar spitst het overleg met de provincie zich ook op toe: ,,Wat kan de provincie doen om de snelheid bij Langeweg af te remmen en wat om de oversteek veiliger te maken", zegt Zwiers.

Ook de dorpstafel Langeweg houdt zich er al geruime tijd mee bezig, zo blijkt uit een brief die CDA-raadslid Fred Wozniak dinsdag aan het college van B en W schreef. 

Sluiproute

Hij zegt dat de situatie op de N285 regelmatig op de agenda staat van de wijkvereniging en de dorpstafel. Wozniak spreekt van tien ernstige ongevallen vanaf 2015. Daarbij speelt ook dat De Langeweg steeds vaker als sluiproute wordt gebruikt als het verkeer op de A16 vastloopt. 

De CDA-fractie dringt aan op een veiligere oversteek van Langeweg naar de Hamseweg en omgekeerd. 

De situatie bij Langeweg staat dus op de agenda in Zevenbergen en in Den Bosch. Maar op dit moment is nog niet duidelijke welke maatregelen er genomen worden om de veiligheid te verbeteren.