Volledig scherm
20190204 - OUDEMOLEN- Pix4Profs/Tonny Presser - Bij firma Van Driel zijn ooien massaal aan het lammeren © Pix4Profs/Tonny Presser

De ene na de andere geboorte op de 'schapenkraamafdeling' in Oudemolen

OUDEMOLEN - Op het geblaat van een enkel schaap na, en het gemekker van een lammetje dat zijn moeder zoekt, is het redelijk stil in de grote schaapskooi van het bedrijf Landschapsbeheer van John en Claudia van Driel aan de Zuidlangeweg in Oudemolen. Dat zou je niet verwachten als je het aantal schapen, ongeveer elfhonderd, in ogenschouw neemt. En: het worden er in rap tempo meer.

Claudia van Driel vertelt dat het sinds enkele dagen in een sneltreinvaart gaat met de bevallingen. ,,Onze schapen waren op 1 februari uitgerekend. Er worden nu ongeveer dertig tot veertig lammeren per dag geboren. In totaal worden dit jaar vijftienhonderd lammetjes verwacht. Je kunt meestal wel zien wanneer een ooi gaat bevallen. Ze worden dan wat onrustig, gaan met hun poten over de grond schrapen en zoeken een rustig plekje op.''

Heideschapen

Het grootste gedeelte van de schapen hier bestaat uit Kempische heideschapen; die bevallen gemakkelijker. Er staan ook 250 Suffolkschapen tussen, die hebben er wat meer moeite mee.

De ooien die in de stal staan blijven zeven tot acht jaar bij Van Driel. Ze houden de grasstroken op de dijken in de gemeente Moerdijk kort. De lammetjes van dit jaar komen op de dijken rondom het Industrieterrein Moerdijk te staan. Van Driel heeft ook nog twee schaapskuddes op de Brabantse Wal lopen.

  1. Dag van de Match in Zevenbergen: ‘werk heeft zo’n toegevoegde waarde’

    Dag van de Match in Zevenber­gen: ‘werk heeft zo’n toegevoeg­de waarde’

    ZEVENBERGEN/ROOSENDAAL - Solliciteren is voor veel mensen moeilijk, omdat ze bijvoorbeeld een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. In het kader van De Dag van de Match, georganiseerd door WSP West-Brabant, werd in Hotel de Borgh in Zevenbergen een ‘prettig gesprek’ gehouden. Werkzoekenden en werkgevers gingen met elkaar in gesprek. Niet met een cv om te laten zien wat ze in huis hebben, maar door elkaar echt te leren kennen.