Volledig scherm
Aan 'De Moerdijkse Canon Levensecht' werkten in 2013 veel verenigingen aan mee. © CHARLOTTE AKKERMANS

Cultuursector in Moerdijk is 'redelijk tevreden'

KLUNDERT - Langeweg heeft dringend behoefte aan een ruimte met een podium, waar de fanfare, het koor, andere bands en de toneelvereniging een uitvoering kunnen geven, zonder steeds bergen werk te moeten verzetten.

Het is een hartenkreet uit het 'Onderzoek Culturele Sector Gemeente Moerdijk' dat de Stichting Cultuur Moerdijk in de sector heeft gehouden. 

Het onderzoek is een eigen initiatief van de SCM, om de behoeften en noden in de culturele sector in beeld te krijgen. En de belangrijkste conclusie: 'Organisaties in de culturele sector zijn over het algemeen (redelijk) tevreden, maar er is ook sprake van een zekere gelatenheid. Men roeit met de riemen die er zijn.'

Uitvoeringen

De cultuurdragers kenmerken zich met een groot probleemoplossend vermogen, schrijven vicevoorzitter Anjo van Tilborgh en adviseur Mariska van Beek van SCM. En dat is hard nodig ook. Want zowel bij de dagelijkse gang van zaken (repetities, cursussen en zo) als bij bijzondere momenten (concerten en uitvoeringen) stuiten ze op de tekortkomingen in het basisniveau aan beschikbare faciliteiten en diensten van de gemeente.

Volledig scherm
Anjo van Tilborgh van de Stichting Cultuur Moerdijk maakt zelf ook muziek. © FRANK POPPELAARS

Mariska van Beek licht toe: ,,Bijvoorbeeld een toneelvereniging. Die is nu heel veel tijd kwijt met  het vinden van een locatie. En dan zijn er geen toneelgordijnen of geen goede verlichting. Als die voorzieningen er wel zouden zijn, zou de club zich veel meer op de productie kunnen richten."

Vast podium

Hoewel de cultuurmakers in het algemeen redelijk tevreden zijn, klinken er ook enkele hartenkreten. Zoals het gebrek aan een vast podium in Langeweg, waardoor verenigingen zich elke keer een bult moeten sjouwen voordat een uitvoering kan worden gegeven. In Zevenbergen wordt een gemeenschapshuis met repetitieruimtes node gemist. 

Anderen zouden graag zien dat de gemeente duidelijkheid schept over het medegebruik van verenigingsgebouwen door andere clubs. Volgens een respondent zou de gemeente dat juist moeten stimuleren. Zo zou, bijvoorbeeld, een koor moeten kunnen repeteren in de voetbalkantine. Kennelijk wordt dat de verenigingen nu moeilijk gemaakt. 

Benieuwd

De onderzoekers hebben de politiek gevraagd te reageren op het onderzoek. Juist in een tijd van verkiezingen en coalitievorming zijn Van Tilborgh en Van Beek zeer benieuwd naar de antwoorden. 

Volledig scherm
Muziekvereniging Determinato uit Klundert geeft vaak groots opgezette concerten, zoals hier in 2015 in De Niervaert. © Marcel Otterspeer
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement