Volledig scherm
Blije gezichten bij de mensen van Stichting De Oude Molen. Ze winnen de Cultuurprijs. foto Edmund Messerschmidt/het fotoburo

Cultuurprijs voor Stichting De Oude Molen na 'prestatie van formaat'

STANDDAARBUITEN - 'De Stichting De Oude Molen heeft met de restauratie van de bakstenen windkorenmolen in Oudemolen een prestatie van formaat geleverd.'Zo begint het juryrapport dat gisteren werd voorgelezen tijdens de uitreiking van de Rabobank Cultuurprijs Moerdijk 2013. De ceremonie voltrok zich in gemeenschapshuis 't Sandt in Standdaarbuiten.De Cultuurprijs voor de winnende stichting bestaat uit een geldbedrag van 1.500 euro en een gekalligrafeerde oorkonde door mevrouw Hamstra uit Zevenbergen.

De overige drie genomineerden waren Havenkoor Fortitudo uit Willemstad, kunstenaar Claudia Bongers uit Noordschans en Harmonie Oefening uit Standdaarbuiten. Zij ontvangen een aanmoedigingsprijs van 250 euro.

Een leuke verrassing voor alle mensen die gisteravond in 't Sandt aanwezig waren, kwam van Claudia Bongers. Hoewel zij de prijs niet in de wacht sleepte, deelde zij aan iedereen een miniatuur kunstwerkje uit. Een geste die zeer werd gewaardeerd.

De werkgroep Cultuurprijs Moerdijk van de Stichting Cultuur Moerdijk bestaat uit een jury, een onafhankelijke voorzitter en twee coördinatoren.

Deze werkgroep gaf twee jaar geleden al aan naar een andere kern dan Zevenbergen te willen gaan voor de jaarlijkse uitreiking.

Toen al was de verbouwde Standaard (nu 't Sandt) in Standdaarbuiten al in beeld. Afgelopen jaar was het daarvoor te vroeg. Het gebouw was net geopend.

"Dit jaar paste het allemaal prima. De zaterdagen waren echter al bezet, vandaar dat we in overleg met de Rabobank en met de jury naar de vrijdag zijn verhuisd", zegt Marjolein de Wit van de werkgroep.

Ze onderstreept dat dit niet betekent dat de prijsuitreiking 'standaard' op vrijdag zal zijn. "Nu wel. Om praktische redenen."

Dat de prijsuitreiking op dezelfde avond is als de opening van de Kunst & Cultuur Route is ook De Wit opgevallen. Ze zegt: "We hebben overwogen om de beide activiteiten samen te laten vloeien maar dat vonden we uiteindelijk toch niet passen."

De jury over de Stichting De Oude Molen: 'De molen is onderdeel van de agrarische geschiedenis van de Brabantse Noordwesthoek en is een karakteristiek bouwwerk in het uitgestrekte polderlandschap. De restauratie is het begin van veel activiteiten in en om de molen.'