Vlakbij waar de A16 en A17 op elkaar aansluiten moet het 142 hectare grote Logistiek Park Moerdijk komen. De Provinciale Staten nemen op 8 mei een definitieve beslissing over het plan.
Volledig scherm
Vlakbij waar de A16 en A17 op elkaar aansluiten moet het 142 hectare grote Logistiek Park Moerdijk komen. De Provinciale Staten nemen op 8 mei een definitieve beslissing over het plan. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

‘Cowboygedrag’ provincie rond Logistiek Park Moerdijk valt verkeerd

MOERDIJK - PvdA-gedeputeerde Erik van Merriënboer (PvdA) wordt cowboygedrag verweten vanwege de aankoop van stikstofrechten buiten de provincie om daarmee het Logistiek Park Moerdijk (LPM) mogelijk te maken. 

Het CDA noemde de manier van handelen van het college van Gedeputeerde Staten vrijdag tijdens een videovergadering ‘zeer pijnlijk cowboygedrag’ , de SP sprak van een ‘ongewenste en oncollegiale overvaltechniek’ en ook de VVD vond dat de totstandkoming van het aangepaste plan voor het LPM bepaald niet de schoonheidsprijs verdient.  

CDA-statenlid Tanja van de Ven ...'alsof we in het Wilde Westen zijn'...
Volledig scherm
CDA-statenlid Tanja van de Ven ...'alsof we in het Wilde Westen zijn'... © Jan Zandee

De provincie Brabant heeft begin dit jaar de stikstofrechten gekocht van zes boerenbedrijven die ermee op willen houden; vier van die bedrijven liggen buiten Brabant. Zo wil de provincie voldoen aan een extra eis van de Raad van State. 

Die wees weliswaar alle bezwaren tegen LPM af, maar verlangde wel maatregelen om kwetsbare natuurgebieden te beschermen. Dat houdt in: de stikstofuitstoot compenseren van bedrijven die zich straks op het nieuwe logistieke bedrijventerrein vestigen. 

Erik van Merriënboer, gedeputeerde voor de PvdA in Brabant.
Volledig scherm
Erik van Merriënboer, gedeputeerde voor de PvdA in Brabant. © provincie brabant

Van Merriënboer benadrukte herhaaldelijk dat hij ‘niet anders kon’. ,,Ik wil excuses maken naar de andere provincies omdat er geen overleg is geweest. Maar spijt? We hebben keihard gewerkt om het LPM-plan passend te krijgen en gewoon gehandeld met de stikstofruimte die er op dat moment de markt werd aangeboden.”

‘Zo houden we Brabant aan de gang’

De PvdA was zeer te spreken over de aanpak van de ‘eigen’ gedeputeerde. ,,Zo houden we de Brabantse economie en samenleving aan de gang, door keuzes te maken en door te pakken", zei fractieleider Stijn Smeulders. 

Hagar Roijackers van Groen Links is bezorgd om de leefbaarheid van Moerdijk. 'Er worden de inwoners mooie dingen voorgespiegeld, maar ik vraag me af wat daarvan terecht komt.'
Volledig scherm
Hagar Roijackers van Groen Links is bezorgd om de leefbaarheid van Moerdijk. 'Er worden de inwoners mooie dingen voorgespiegeld, maar ik vraag me af wat daarvan terecht komt.' © Marc Bolsius

GroenLinks en de Partij voor de Dieren hadden vraagtekens bij de kansen die het LPM voor de leefbaarheid van Moerdijk zou hebben. ,,Inwoners wordt via het investeringsprogramma Moerdijk Meer Mogelijk van alles voorgespiegeld, maar we horen niks concreets", zei Hagar Roijackers van GL. 

Ook de Partij voor de Dieren vroeg zich vervolgens af waarom het LPM niet op bestaand industrieterrein kan komen en pleitte  zelfs voor een onderzoek daarnaar. 

Een definitieve beslissing over het LPM werd nog niet genomen. Dat gebeurt tijdens de volgende videovergadering van Provinciale Staten op 8 mei. 

Provinciale Staten Brabant neemt  tijdens de vergadering van 8 mei een beslissing over het Logistiek Park Moerdijk. De verwachting is dat de meeste van de twaalf fracties voor zullen stemmen.
Volledig scherm
Provinciale Staten Brabant neemt tijdens de vergadering van 8 mei een beslissing over het Logistiek Park Moerdijk. De verwachting is dat de meeste van de twaalf fracties voor zullen stemmen. © provincie brab ant