Volledig scherm
Terras in Willemstad centrum. © Chris van Klinken / Pix4Profs

Compromis terrassen Willemstad in zicht

WILLEMSTAD - Dat de terrassen in de Voorstraat in Willemstad doordeweeks om 23.00 uur dichtgaan en in het weekend om middernacht. Dat is een compromis waar inwoners en de burgemeester na een ruim uur praten en discussiëren in Gebouw Irene het over eens konden worden. De horeca, maandagavond ook aanwezig, wil eerst nog vergaderen voor ze met een reactie komen.

De avond was een vervolg van een jarenlange discussie tussen de bewoners van de Voorstraat enerzijds en de horecaondernemers anderzijds. Inwoners zeggen te kampen met overlast, horecaondernemers willen weer in de regel een mooie omzet. Voornamelijk het rookverbod en daarmee de grotere hoeveelheid rokers die buiten op het terras staan en lawaai maken blijkt een punt van ergernis te zijn voor omwonenden.

Gentlemen's agreement

Vorig jaar is dezelfde sluitingstijd van 23.00 uur genoemd, maar dat was volgens burgemeester Jac Klijs opgenomen in een 'gentlemen's agreement'. Nu zeggen de bewoners dat die afspraak vaak niet wordt nagekomen, horeca zegt weer dat die tijd nooit was genoemd. Ook maandagavond kwamen dezelfde punten herhaaldelijk naar voren. Daarom dat de burgemeester het nu ook juridisch vast wil leggen en zegt dat er ook meer handhaving moet komen.

"Het is denk ik een goed compromis", aldus een bewoner die niet met naam in de krant wil komen ('ik heb al een keer eieren tegen de deur gehad'). "Al had dit proces eigenlijk veel eerder in gang gezet moeten worden. Maar goed, beter laat dan nooit. Er zijn hier vanavond ook veel mensen die nergens last van hebben en ons in een soort verdomhoekje proberen te stoppen. Alsof wij alleen maar zeurpieten willen zijn. Maar dat zijn we absoluut niet! We houden van gezelligheid, het wordt nu gewoon net iets te veel. Vooral doordeweeks wil je dat het rustig is op straat. Wij moeten ook gewoon om zeven uur wakker worden en dan wil je ook rustig kunnen slapen. En aangezien we in een monumentaal pand wonen en dus niet kunnen isoleren, horen wij alles wat op straat gebeurt."

Volgens Rini Boertjes van de Moerdijkse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland was het een relatief prettig verlopen avond. "Men wilde nu ook naar elkaar luisteren, dat was niet altijd het geval. Wat betreft het voorstel, daar gaan wij nu als horeca voor om de tafel zitten en gaan we de punten proberen mee te nemen zoals die hier zijn besproken. Wanneer dat gesprek plaats gaat vinden weet ik niet, maar we moeten er niet te lang mee wachten."

 1. Geen drank maar drugs bij Bakkerij Rolt Deur: ‘Jeugd moet weer eerlijk geld verdienen’
  PREMIUM

  Geen drank maar drugs bij Bakkerij Rolt Deur: ‘Jeugd moet weer eerlijk geld verdienen’

  ZEVENBERGEN - ,,Aanpak van drugscriminaliteit begint thuis", dat zei chef recherche Zeeland-West-Brabant Rienk de Groot zondag tijdens de maandelijkse talkshow Bakkerij Rolt Deur in café de Bakkerij in Zevenbergen. Hij was een van de gasten die uitgenodigd was om over drugscriminaliteit in de regio te praten. Naast hem namen burgemeester Jac Klijs van de gemeente Moerdijk, hoogleraar Pieter Tops en wietdokter Wernard Bruining plaats.
 2. Voorstellingen Bontgemaauw: Plaatselijk talent scoort

  Voorstel­lin­gen Bontge­maauw: Plaatse­lijk talent scoort

  ZEVENBERGEN - Vijf voorstellingen Bontgemaauw met het pakkende thema 'Medisch Centrum Z' hebben laten zien wat een talent er rondloopt. De Zevenbergse carnavals revue - die afwisselend en met momenten sprankelend was - heeft het publiek weer laten genieten. Actuele thema's kwamen in vlot tempo langs, woordgrappen en recente gebeurtenissen passeerden de revue. Waar enkele artiesten in hun rol groeiden, wisten anderen alle dagen een hoog niveau te halen. Na zoveel voorstellingen zat er bij de cast de stemming goed in.

poll

Een haven met water is een aanwinst voor Zevenbergen en mag daarom best wat meer kosten

 • Eens (32%)
 • Oneens (68%)
3192 stemmen