Volledig scherm
© Thinkstock

Cheques in de gemeente Moerdijk voor hulp bij het huishouden

ZEVENBERGEN - Mensen die in de gemeente Moerdijk via de WMO hulp ontvangen bij het huishouden, krijgen van de gemeente cheques om zes uur extra hulp in te kopen. Die cheques zijn geldig tot en met 23 december. Volgens wethouder Eef Schoneveld werken er bij Thuiszorg West-Brabant voldoende mensen om die extra hulp te verlenen. Net als veel andere gemeenten houdt Moerdijk geld over op de zorg.

"De waardecheques kosten ons 90.000 euro, maar we houden anderhalf miljoen over. Dan moet je niet moeilijk doen", vindt de wethouder.

Het extraatje is een gevolg van de discussie die al enige tijd woedt in 'zorgland'. Het uitgangspunt van hulp in de huishouding is een schoon en leefbaar huis. Maar nergens staat goed beschreven wat dat is.

"In februari verwachten we duidelijke definities", zegt wethouder Eef Schoneveld. "Die zullen zeker tot herindicaties leiden."

Met de waardecheques kunnen cliënten extra werk laten uitvoeren, dat niet in de normale schoonmaakrondes past. Schoneveld: "Nu kunnen de cliënten bijvoorbeeld de zolder of de studeerkamer een goede beurt geven."