Volledig scherm
Shell Pernis © anp

CAO-onderhandelingen bij Shell gestrand, acties bij Moerdijk en Pernis dreigen

MOERDIJK/ROTTERDAM - Er dreigen acties bij Shell Moerdijk en bij de raffinaderij in Pernis.Leden van de vakbonden FNV en CNV hebben tijdens ledenraadplegingen eerder deze week en donderdag het laatste CAO-bod van Shell massaal afgewezen.

Komt het concern niet met een beter aanbod, dan volgen acties, kondigt Egbert Schellenberg van FNV Bondgenoten aan. "Want de loonsverhoging van één procent is voor Shell in beton gegoten."

Het ultimatum aan de concernleiding loopt dinsdag af. Een ledenraadpleging zal dan uitwijzen of er inderdaad acties volgen.

Shell reageert teleurgesteld. General manager Jos van Winsen van Shell Pernis noemt eventuele acties onverantwoord: "De concurrentie is moordend. Wij moeten alle zeilen bijzetten. We hebben met zijn allen de afgelopen jaren heel hard gewerkt om Pernis en Moerdijk concurrerend te houden en te verbeteren. Eventuele vakbondsacties doen daar een enorme afbreuk aan."

Shell biedt volgens de bonden een loonsverhoging dit jaar van 1 procent en 1,25 procent volgend jaar, en tweemaal een eenmalige uitkering van 1000 euro. De bonden zien graag een structurele loonsverhoging van 1,5 procent dit jaar en 1,75 procent volgend jaar. Volgens Shell is het bod van het concern echter hoger dan de algemene looneis die de FNV voor 2016 voor al haar leden stelt. De bond op zijn beurt vindt dat het laatste bod van Shell achterblijft bij vergelijkbare concerns.

Bij Shell Moerdijk en Shell Pernis werken 2.850 personeelsleden. Van hen vallen er 1.800 onder de CAO. Ruim een vijfde van alle medewerkers is lid van een vakbond.