Volledig scherm
Mike Roovers werd vorig jaar de nieuwe kastelein van Proost in Zevenbergen. Hij sleept nu voor het tweede jaar op rij de titel voor beste café van West-Brabant in de wacht © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Café top 100: dit zijn de beste zes cafés van West-Brabant

Zes cafés uit West-Brabant staan in de Misset top honderd van de beste kroegen van Nederland. Lunchcafé Proost uit Zevenbergen is op de 20e plaats de hoogst genoteerde uit deze streek.

Dat is twee plaatsen onder een café uit Hilvarenbeek, de beste van Brabant. Dat zijn café is gezakt van plaats 8 naar 20, deert Proost-kastelein Mike Roovers niet. ,,Vorig jaar het beste café van West-Brabant en dit jaar weer. Ik kan alleen maar trots zijn op het personeel.”

Publieksprijs naar Roosendaal

Quote

Ik kan alleen maar trots zijn op het personeel

Mike Roovers, kastelein van lunchcafé Proost in Zevenbergen

De Commerce uit Kruisland volgt Proost op de 30e plaats in de Café Top 100 en is het tweede beste café van West-Brabant. Het Kruislandse café werd vorig jaar niet opgenomen in de ranglijst.

Roosendaal en Breda leveren twee cafés. Het Wapen van Roosendaal bezet de 57e plaats en De Drie Weesgegroetjes, Roosendaalse winnaar van de Café Top 100 Publieksprijs, neemt de 91e plek in.

Café Publieke Werken in het centrum van Breda staat op de 88e plek, gevolgd door café, restaurant én bierbrouwerij De Beyerd op de 97e plaats.

Deelnemers

Ieder café in Nederland mag meedoen als het voldoet aan twee voorwaarden: het café is minstens vier dagen in de week open en gasten moeten er te allen tijde terecht kunnen voor een drankje, dus ook tijdens lunch of diner.

Alle deelnemers moeten verschillende rondes overleven. In de eerste ronde brengt een onafhankelijke vakjury bezoek aan de ingeschreven cafés. De 125 beste scorende cafés gaan door naar ronde 2 en krijgen bezoek van een mystery guest.

Op basis van deze bezoeken wordt een voorlopige top 100 samengesteld aan de hand van verschillende criteria. De cafés in de voorlopige top 5 worden in de derde ronde opnieuw bezocht en beoordeeld voor de definitieve ranking.

Rotterdams tintje

De Café Top 100 heeft dit jaar een Rotterdams tintje. De havenstad bezet de meeste plekken met acht cafés. Ook de leider van de ranglijst is gevestigd in Rotterdam. Sijf mag zich voor een jaar het beste café van Nederland noemen.

West-Brabantse cafés in de Café Top 100

20) Proost - Zevenbergen

30) De Commerce - Kruisland

57) Het Wapen van Roosendaal - Roosendaal

88) Publieke Werken - Breda

91) De Drie Weesgegroetjes - Roosendaal

97) De Beyerd - Breda