Volledig scherm
© Thinkstock

Burgers uit Moerdijk mogen gemeenteraad toespreken

ZEVENBERGEN Burgers uit de gemeente Moerdijk, die een onderwerp onder de aandacht van de gemeenteraad willen brengen, kunnen voortaan hun zegje doen aan het begin van elke raadsvergadering.

Op deze manier wil de gemeente inwoners een extra mogelijkheid bieden om invloed uit te oefenen op het beleid.

,,Het Spreekrecht geeft onze inwoners een aanvullende kans om kwesties aan te kaarten, die niet op de agenda van de vergadering staan”, licht burgemeester Jac Klijs toe. ,,Op deze manier kunnen ze dat bovendien in hun eigen woorden doen, en zelf de accenten aangeven.”

Per vergadering is maximaal een kwartier beschikbaar voor inspraak. Als er meer dan drie insprekers zijn zullen de beschikbare vijftien minuten naar rato verdeeld. Inwoners mogen ook niet overal over inspreken. Als bijvoorbeeld een onderwerp op de agenda van de vergadering staat mag de burger alleen tijdens de commissievergadering inspreken.

Wie gebruik wil maken van het spreekrecht moet zich met e-mailtje naar griffie@moerdijk.nl. melden bij de griffie in het gemeentehuis.

  1. Kerken Moerdijk herdenken Reformatie: 'Maarten Luther wilde geen schisma'

    Kerken Moerdijk herdenken Reformatie: 'Maarten Luther wilde geen schisma'

    WILLEMSTAD - Het verhaal wil dat monnik, priester en professor in de Bijbelwetenschappen Maarten Luther op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen op de deur van de slotkerk in Wittenberg heeft gespijkerd. Daar is echter geen bewijs voor. Vast staat dat Luther op die dag zijn stellingen opstuurde naar de bisschop van Brandenburg en de aartsbisschop van Mainz. Als Luther ze op dezelfde dag zou openbaren door ze op de kerkdeuren te spijkeren zou dat van weinig respect voor zijn meerderen getuigen.
  2. West-Brabant heeft een groot tekort aan koks, schoonmakers en chauffeurs

    West-Brabant heeft een groot tekort aan koks, schoonmakers en chauffeurs

    BREDA - De krapte op de arbeidsmarkt neemt sterk toe. Dat blijkt uit cijfers van het UWV in West-Brabant. Het aantal WW-uitkeringen daalde in een jaar tijd met 17 procent. Volgens het UWV blijft de groeiende vraag naar personeel niet langer beperkt tot de ict- en technische beroepen, maar komen daar tal van andere beroepen bij. Er is ook een alsmaar grotere vraag naar hoveniers, koks, schoonmakers, horecamedewerkers, bus- en vrachtwagenchauffeurs.