Volledig scherm
© De Gelderlander

Burgemeester Moerdijk: 'Risico's op spoor nemen hier toe'

ZEVENBERGEN - "Het Basisnet Spoor moet het vervoer van gevaarlijke stoffen per spoor veiliger maken, maar voor Moerdijk nemen de risico's juist toe." Dat stelde burgemeester Jac Klijs tijdens de jongste commissievergadering bestuur en middelen.Gemeenteraadslid Thomas Zwiers van de VVD zwengelde de discussie over de veiligheid op het spoor aan. "Door de kern Zevenbergen worden veel gevaarlijke stoffen vervoerd.

Dat neemt alleen maar toe. Het is echt heel gevaarlijk", betoogde Zwiers, die met name het transport van chloor benoemde. "Het effect van een chloorwolk die ontsnapt kan catastrofaal zijn. De gevolgen van zo'n ongeval kunnen groter zijn dan een ongeval bij een chemisch bedrijf op een industrieterrein."

Het wetsvoorstel Basisnet Spoor ligt momenteel bij de Eerste Kamer. Over het algemeen levert het Basisnet Spoor meer veiligheid op in Nederlandse spoorzones, maar op het spoortraject Roosendaal-Dordrecht neemt het vervoer van gevaarlijke stoffen juist toe. Dat vindt de gemeente meer dan ongewenst. "Het is zo langzamerhand een vervelend dossier. Er wordt heel gemakzuchtig gekeken naar Moerdijk. Dat snap ik niet. We moeten op de trom blijven roffelen", stelde Klijs, die nog opperde dat de Robellijn een oplossing zou zijn.

De Robellijn is jaren geleden al eens geopperd. Er zou dan een aparte goederenlijn worden aangelegd met in ieder geval een omleiding om Roosendaal, Bergen op Zoom, Oudenbosch en Zevenbergen. Vanwege de hoge kosten is dat idee destijds geschrapt.

Moerdijk houdt echter stevig de vinger aan de pols wat het Basisnet Spoor betreft. "De toename van het aantal ketelwagons waarin gevaarlijke stoffen worden vervoerd neemt schrikbarend toe. Het wordt hier dus niet veiliger", aldus Klijs.

De bewoners binnen de spoorzone worden binnenkort nader geïnformeerd over de risico's en consequenties van de nieuwe wet. Data zijn nog niet bekend. De gemeente gaat eerst opnieuw in gesprek met het ministerie van Infrastructuur en Milieu over het wetsvoorstel Basisnet Spoor. Naast de aspecten van veiligheid heeft het Basisnet Spoor ook consequenties voor het bouwen in de spoorzone. Uit onderzoek is volgens de gemeente gebleken dat de consequenties voor Moerdijk groter zijn dan door het ministerie van Infrastructuur en Milieu in kaart zijn gebracht. De gemeente wil zekerheid en duidelijkheid over de gevolgen van het wetsvoorstel voor Moerdijk.

Zodra daar meer over bekend is worden ook de bewonersbijeenkomsten gehouden.